Hyppää sisältöön
Etusivu / Lehdistötiedote / Kehorauha on koulurauhaa – Jokaisen aikuisen rooli tärkeä lapsen kehorauhan tukemisessa ja kiusaamisen ehkäisyssä

Kehorauha on koulurauhaa – Jokaisen aikuisen rooli tärkeä lapsen kehorauhan tukemisessa ja kiusaamisen ehkäisyssä

Jokaisella lapsella tulee olla oikeus kehorauhaan ja turvalliseen kehosuhteeseen niin koulussa, kotona kuin vapaa-ajallakin. Lapsen arvokas keho -hankkeen ja Sydänliiton Neuvokas perheen #Kehorauhanturvaajat-kampanjan tavoitteena on, että jokainen lapsi saisi kasvurauhan. Eikä yksikään lapsi tulisi kiusatuksi kokonsa tai ulkonäkönsä vuoksi.

Jo 34. kertaa julistettavalla valtakunnallisella Koulurauhalla pyritään ehkäisemään kiusaamista ja yksin jäämistä kouluyhteisössä. Koulurauhan lisäksi jokaisella lapsella tulee olla oikeus kehorauhaan ja turvalliseen kehosuhteeseen niin koulussa, kotona kuin vapaa-ajallakin.

Kehorauha – lapsen oikeus ja aikuisen velvollisuus
Lapsen arvokas keho -hankkeen ja Sydänliiton Neuvokas perheen #Kehorauhanturvaajat-kampanjan tavoitteena on, että jokainen lapsi saisi kasvurauhan. Eikä yksikään lapsi tulisi kiusatuksi kokonsa tai ulkonäkönsä vuoksi.

–Kannustamme kaikkia lapsen lähipiirin aikuisia toimimaan kehorauhanturvaajina omissa rooleissaan, innostaa Lapsen arvokas keho -hankkeen hankevastaava Essi Jokinen Perhekuntoutuskeskus Lausteelta. –Olet sitten vanhempi, opettaja, varhaiskasvattaja, harrastusohjaaja tai muu aikuinen. Jokainen voi omalla esimerkillään sekä puheellaan luoda myönteistä kehopuhetta ja turvallista ympäristöä sekä lasten kanssa keskustelemalla ehkäistä kiusaamistilanteita, Jokinen jatkaa.

Miten tukea kehorauhaa ja puuttua kiusaamiseen?
”Kuulen joka päivä, kuinka jonkun ulkonäköä haukutaan.” *
”Kunpa lapseni hyväksyttäisiin porukkaan sellaisena kuin hän on.” *
”Uskallanko viedä lapseni uuteen harrastukseen? Pelkään, että häntä kiusataan painon vuoksi.” *

Noin joka viides suomalainen perhe miettii lapsen painonnousua, kun 2–16-vuotiaista tytöistä ylipainoisia on n. 18 % ja pojista n. 27 % (THL 2022). Kiusaamisen liittyvät kysymykset mietityttävät alkusyksystä erityisesti ylipainoisten lasten perheissä.

–Tutkimusten mukaan jo esikouluiässä lapset oppivat yhdistämään negatiivisia piirteitä ja stereotypioita erikokoisiin kavereihinsa. Tämä kertoo osaltaan yhteiskunnassa vallitsevasta painostigmasta eli häpeäleimasta. Lapsen kokema painostigma ilmenee ensisijaisesti painoon liittyvänä kiusaamisena. Meillä kaikilla aikuisilla onkin merkittävä tehtävä ensinnäkin arvioida omaa toimintaamme suhteessa painostigmaan ja toisaalta rooliamme kiusaamisen ehkäisyssä ja vähentämisessä, kertoo väitöskirjatutkija, terveydenhoitaja Terhi Koivumäki Tampereen yliopistosta.

Miten aikuinen voi sitten tukea kehorauhaa? Kokosimme eri asiantuntijoiden vinkit, miten tukea kehorauhaa ja toimia rohkeasti painosta johtuvan kiusaamisen vähentämiseksi.

– Jokainen aikuinen voi omilla teoillaan ja sanoillaan vaikuttaa siihen, että lapsi kokee olonsa turvalliseksi ja arvostetuksi omassa kehossaan. Tämä viiden kohdan muistilista auttaa alkuun, kannustaa lapsiperheasiantuntija Anne Kuusisto Sydänliiton Neuvokas perheestä.

1. Iloitse onnistumisista, kehu ja kannusta. Vahvista lapsen itsetuntoa monin tavoin. Kehu ja kannusta luonteenpiirteistä sekä yrittämisestä. Vältä vertailua toisiin.
2. Opeta lasta tunnistamaan kehon tuntemuksia. Miltä kehossa tuntuu, kun on nälkäinen, hengästynyt tai ylikierroksilla? Sanoita tuntemuksia ja etsikää yhdessä tapoja toimia kehotuntemusten kanssa.
3. Hymyile ja katso hyväksyvästi. Hymy luo aina turvan tunnetta ja katseen voi helposti tulkita arvostelevaksi, jos aikuinen on tuiman näköinen.
4. Tarkastele omaa paino- ja kehopuhettasi. Miten puhut omasta kehostasi tai toisten ulkonäöstä? Millaisia toiminta- ja kehomalleja arvostat?
5. Puutu kiusaamiseen rohkeasti ja ennaltaehkäisevästi. Aikuisen vastuu on luoda ilmapiiri ja luottamussuhde, että lapsi uskaltaa kertoa kokemastaan tai näkemästään kiusaamisesta. Joskus on myös paikallaan todeta kahvipöydässä ”Meillä ei toisten ihmisten kehoja arvostella.”

– Opettajan roolissa koen tärkeimpänä tehtävänäni oppilaan hyvinvoinnin tukemisen – kasvatuskumppanuudessa yhdessä lapsen vanhempien kanssa. Omille oppilailleni korostan, että jokaisen lapsen pitää saada olla juuri sellainen, kun on. Kehorauhan kannalta avainasemassa on kiusaaminen ennaltaehkäisy, pohtii turkulainen erityisopettaja, somevaikuttaja (@opehommia) Sini Rantasalo.

–Kouluterveydenhuolto tukee lapsen hyvinvointia koko koulutien ajan. Lapsen ylipaino on hyvin sensitiivinen aihe, jossa lapsen hyväksyvän ja arvostavan kohtaamisen rinnalla meillä terveydenhoitajilla on iso rooli vanhempien tukijoina, toteaa Terveydenhoitajaliiton puheenjohtaja Kirsi Grym.

Vanhemmille vertaistukea verkossa – myös kiusaamistilanteisiin
#Kehorauhanturvaajat-kampanjasivustolle on koottu vanhemmille ja ammattilaisille eväitä lapsen kehosuhteen tukemiseen sekä tietoa vanhemmille suunnatusta vertaistuesta. (www.lastenkuntoutus.fi/lapsenarvokaskeho/kehorauhanturvaajat)

Entä jos omaa lasta kiusataan? Tai oma lapsi kiusaa? Mannerheimin Lastensuojeluliitto MLL tarjoaa vertaistukea verkossa kiusaamista kokeneiden 7–12-vuotiaiden lasten vanhemmille. Verkkoryhmien lisäksi akuutissa tilanteessa apua saa MLL:n vanhempainpuhelimesta ja chatista.

–Jos lapsesi paino huolestuttaa tai murehdit lapsesi vähäistä liikkumista sekä syömiseen liittyviä asioita, vertaistukea on tarjolla myös suljetussa FB-ryhmässämme ”Perhe-elämää ja painohuolia”, vinkkaavat Essi Jokinen ja Anne Kuusisto.

Niinikään verkosta löytyy myös Aikaorava-perhepeli, jonka Lapsen arvokas keho -hanke on kehittänyt perheiden yhdessäoloon, ulkoiluun sekä arjen aktivoimiseen. https://aikaorava.fi

STM:n rahoittama Lapsen arvokas keho -kehittämishanke tarjoaa tukea perheille, jotka miettivät 5–12-vuotiaan lapsen painonnousuun sekä ruokailu- ja liikuntatottumuksiin liittyviä asioita. Hankkeen tavoitteena on tukea lapsen kehotyytyväisyyttä ja itsetuntoa, tukea vanhemmuutta sekä vahvistaa perheenjäsenten myönteistä suhtautumista ruokailuun ja liikuntaan. www.lastenkuntoutus.fi/lapsenarvokaskeho

#Kehorauhanturvaajat-kampanjan takana ovat Lapsen arvokas keho -hanke, Perhekuntoutuskeskus Lauste ja Sydänliiton Neuvokas perhe. Kampanjaan mukaan ovat jo lähteneet Mannerheimin Lastensuojeluliitto MLL, Martat, Terveydenhoitajaliitto, Syömishäiriöliitto, Toimintaterapeuttiliitto ja Suomen Voimisteluliitto sekä tutkijoita, opettajia, terveydenhoitajia, harrasteohjaajia ja somevaikuttajia.

*Sitaatit ovat Lapsen arvokas keho -hankkeen ryhmätoimintaan osallistuneiden lasten ja vanhempien kommentteja.

Tästä linkistä löytyvä painokelpoinen kuvamateriaali on vapaasti median käytettävissä.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Essi Jokinen
hankevastaava, Lapsen arvokas keho -kehittämishanke, Perhekuntoutuskeskus Lauste
essi.jokinen@lauste.fi, p. 044 5730352

Anne Kuusisto
lapsiperheasiantuntija, Sydänliiton Neuvokas perhe
anne.kuusisto@sydanliitto.fi, p. 040 5914222

Terhi Koivumäki
väitöskirjatutkija, terveydenhoitaja, TtM, Tampereen yliopisto
terhi.koivumaki@tuni.fi, p. 040 835 4618

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi