Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänliiton hallitus: Järjestöt mukaan viemään sote-uudistusta todeksi

Sydänliiton hallitus: Järjestöt mukaan viemään sote-uudistusta todeksi

Sydänliiton tutkitut menetelmät - Neuvokas perhe ja Tulppa - tulisi ottaa osaksi hoito- ja palvelupolkuja sote-uudistuksen toimeenpanossa. Vertaistukea tulisi myös olla saatavilla systemaattisesti sairastuneille ja heidän läheisilleen.

Nyt kun sote-uudistus etenee toteutusvaiheeseen, sote-järjestöjen monipuolista osaamista ja asiantuntijuutta tulee hyödyntää tulevien hyvinvointialueiden ja kuntien toimintamallien rakentamisessa ja palveluiden kehittämisessä. Järjestöjen mukaan ottaminen hyvinvointialueiden sote-palveluiden täydentäjinä ja palvelujen käyttäjien äänen päätöksentekoon tuojina on tärkeää.

Järjestöjen tarjoama tuki, palvelut ja ehkäisevä toiminta on saatava osaksi tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskuksia. Tähän on jo olemassa toimintamalleja osassa Suomea. Näiden jatkuminen, käyttöönotto ja kehittäminen tulee varmistaa.

Järjestöt tulee ottaa mukaan väliaikaisen valmistelutoimielimen tekemään työhön laaja-alaisesti. Samalla tulee varmistaa, että jatkossa myös hyvinvointialueelle syntyy pysyvä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen rakenne, jossa mukana ovat niin kunnat, hyvinvointialueet, järjestöt ja muut sidosryhmät.

”Järjestöjen edustajat on oltava mukana jokaisen hyvinvointialueen valmistelussa alusta pitäen. Siten varmistetaan palvelujen käyttäjän tarpeiden huomioiminen,” sanoo Sydänliiton puheenjohtaja Paula Risikko.

Sydänliiton tutkitut menetelmät laaja-alaisesti käyttöön

Sydänliitolla on paljon annettavaa sote-uudistuksen toimeenpanoon. On aika varmistaa, että EU:n komission parhaimpien menetelmien joukkoon hyväksytty Sydänliiton kehittämä Neuvokas perhe -menetelmä otetaan laajasti käyttöön lapsiperheiden palveluihin niin terveydenhuollossa kuin varhaiskasvatuksessakin.

”Sote-uudistus on myös näytön paikka pistää sydänsairastuneiden hoitopolut kuntoon ja niin, että Tulppa-kuntoutusta on saatavilla kaikkialla Suomessa ja että sairastunut sekä hänen läheisensä saavat vertaistukea. Sydänväen kannattaa muistuttaa tästä alueiden päättäjille,” patistaa puheenjohtaja Risikko.

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi