Hyppää sisältöön

Tiedätkö tämän kolesterolista

Tarpeellinen kolesteroli

Meillä kaikilla on veressämme kolesterolia. Se on elimistölle välttämätön, rasvan kaltainen aine. Elimistö valmistaa kolesterolia itse, joten sitä on aina tietty määrä verenkierrossamme. Lisäksi sitä saadaan ravinnosta. Kolesterolia tarvitaan esimerkiksi tiettyjen hormonien ja D-vitamiinin valmistamiseen.

Liiallinen määrä kolesterolia on kuitenkin riski.

Miksi liiallinen kolesteroli on terveysriski?

Korkea kolesteroli on haitallista, koska se lisää huomattavasti riskiä sairastua valtimotauteihin. Kolesteroli ahtauttaa pikku hiljaa suonia kaikkialla elimistössä. Sydämen omiin valtimoihin eli sepelvaltimoihin voi syntyä sen tukkiva hyytymä, jonka seurauksena voi olla sydäninfarkti. Valtimotauti voi aiheuttaa myös esimerkiksi aivoinfarktin.

Omiin riskitekijöihinsä voi kuitenkin vaikuttaa omilla päivittäisillä valinnoillaan ja elintavoillaan, kuten ravinnolla ja liikunnalla.

Perustiedot kolesterolista

Lue lisää

Sepelvaltimotauti

Lue lisää

Sydäninfarkti

Lue lisää

Tiedätkö sinä kolesteroliarvosi?

Kolesteroliarvot eivät tunnu tai näy ulospäin, vaan ne täytyy selvittää mittaamalla. Hoikankin ihmisen kolesteroliarvot voivat olla koholla, sillä taipumus korkeisiin arvoihin voi olla myös perinnöllistä. Aikuisen kolesteroliarvot on hyvä tarkistaa 3–5 vuoden välein.

Tiesitkö, että…

  • Lähes 60 prosentilla 30 vuotta täyttäneistä eli yli miljoonalla suomalaisella on kohonnut veren kolesterolipitoisuus ja lähes joka toisella sitä ei ole aiemmin diagnosoitu.
  • Aiemmin diagnosoimaton kokonaiskolesteroli on yleinen etenkin 30–39-vuotiailla.
  • Eniten kohonneita kolesteroliarvoja on 40–49-vuotiailla miehillä ja 50–59-vuotiailla naisilla.

Kahdenlaista kolesterolia

LDL-kolesteroli eli ”huono kolesteroli” kertyy valtimoiden seinämiin ja ahtauttaa niitä pikkuhiljaa.

HDL-kolesteroli eli ”hyvä kolesteroli” puolestaan auttaa kuljettamaan kolesterolia verenkierrosta maksan hajotettavaksi.

Verinäytteestä voidaan määritellä myös kokonaiskolesteroli tai triglyseridit.

Tavoitearvot

Kokonaiskolesteroli LDL-kolesteroli HDL-kolesteroli Triglyseridit
alle 5,0 mmol/l alle 3,0 mmol/l
Tavoitearvo on valtimotautia sairastavilla alle 1,4 mmol/l ja useimmilla hyvin suuren sairastumisriskin henkilöillä alle 1,8 mmol/l
miehillä yli 1,0 mmol/l
naisilla yli 1,2 mmol/l
alle 1,7 mmol/l

Miten kohonneet kolesteroliarvot saadaan laskemaan?

Ajoissa havaitut kohonneet arvot saadaan elintapojen ja lääkityksen avulla laskemaan, jolloin saadaan lisää terveitä vuosia. Kolesteroliarvoja kannattaa tästäkin syystä seurata! Ajoissa aloitettu monipuolinen ja ennaltaehkäisevä hoito säästää monelta terveyshaitalta.

 Lääkitys auttaa osaltaan parantamaan rasva-aineenvaihdunnan häiriön aiheuttamaa kolesteroliarvojen haitallista nousua. Kannattaa muistaa, että vain otettu lääke auttaa – säännöllisyys on tärkeää, samoin kontrollikäynnit. Pyydä siis lääkäriäsi mittaamaan arvot jo seuraavalla käynnillä.

Kolesteroli ei katso ikää. Nuorella henkilöllä poikkeuksellisen korkealla olevat kolesteroliarvot voivat viitatata myös perinnölliseen sairauteen.

Asiaa lääkityksestä

Ravinnon merkitys kolesterolin alentamisessa

”Sitä olet, mitä syöt”. Rasvan laatu on ruokavalion tärkein veren kolesterolipitoisuuteen vaikuttava tekijä. Ruokavaliossa tärkeää on siis vähentää kovien, tyydyttyneiden rasvojen käyttöä.

Kovia rasvoja on usein eläinperäisissä tuotteissa, kuten punaisessa lihassa, juustossa ja voissa. Napostelutuotteet ovat usein myös hyvin rasvaisia ja suolaisia.

Pehmeät rasvat, kuten kasviperäiset öljyt sopivassa määrin taas tekevät kolesteroliarvoille hyvää. Ruokavalioon kannatta myös lisätä runsaasti kuitua esimerkiksi kasvisten ja täysjyväviljan muodossa sekä suosia kalaa.

Voit testata tämän hetken päivittäisiä ruokavalintojasi rasvatestillä.

 

Lue lisää rasvasta ruokavaliossa

Perintönä korkea kolesteroli?

En minä mitään sille mahda, että kolesteroli on aina vaan koholla.”

Kyllä, tämä voi pitää paikkansa, sillä noin 10 000 suomalaista kantaa tietämättään geeniä, joka aiheuttaa kolesterolin kertymistä elimistöön jo lapsuudesta lähtien. FH eli familiaalinen hyperkolesterolemia on kuitenkin hoidettavissa.

[ YHTEISTYÖSSÄ Amgen ]

Suvuttain esiintyvä perinnöllinen sairaus

Lue lisää FH:sta

Mistä tiedän, voiko minulla olla FH?

Tee FH-testi

Verkkoluennon tietopaketti

Katso FH-luento

Haluatko lisää vinkkejä? Liity Sydänliiton uutiskirjeen tilaajiin.

Uutiskirje

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Haku

Löytynyt 0 tulokset