Hyppää sisältöön
Etusivu / Lehdistötiedote / Sydänliiton syvä huoli: influenssa- ja koronarokote monelta sydänsairaalta ottamatta – ”Infarktiriski on moninkertainen”

Sydänliiton syvä huoli: influenssa- ja koronarokote monelta sydänsairaalta ottamatta – ”Infarktiriski on moninkertainen”

Syksyn tulevat influenssa- ja koronaepidemiat aiheuttavat merkittävän riskin ikääntyneille ja sydänsairaille ja voivat ennakoida murheellisia uutisia infarktien määrän lisääntymisessä. Riskiryhmille ja yli 65-vuotiaille on parasta aikaa tarjolla maksuttomia influenssa- ja koronarokotuksia – rokotusten ottamisen tulisi vauhdittua.

Kuva: HUS

Syksyn tulevat influenssa- ja koronaepidemiat aiheuttavat merkittävän riskin ikääntyneille ja sydänsairaille ja voivat ennakoida murheellisia uutisia infarktien määrän lisääntymisessä. Riskiryhmille ja yli 65-vuotiaille on parasta aikaa tarjolla maksuttomia influenssa- ja koronarokotuksia – rokotusten ottamisen tulisi vauhdittua.

1,7 miljoonan suomalaisen tulisi ymmärtää tilanteen vakavuus

Suomessa on yli 65-vuotiaita ja/tai sairautensa takia riskiryhmään kuuluvia yhteensä noin 1,7 miljoonaa. Koronarokotukset ovat alkaneet iäkkäimmillä jo elokuun lopulla jatkuen edelleen, ja influenssarokotukset ovat käynnistyneet. Yli 65-vuotiaista toistaiseksi vain 29 prosenttia on ottanut koronarokotteen ja influenssarokotteen 24 prosenttia, vaikka vakavien hengitystieinfektioiden aiheuttama sairaalahoitoisuuden tarve on juuri tässä ikäryhmässä korkein. On syytä tiedostaa, että vakavat hengitystieinfektiot kuusinkertaistavat kuoleman riskin yli 65-vuotiaalle. Mikäli henkilöllä on lisäksi sydänsairaus, kuolemanriski on 20-kertainen.

“Sydänsairaiden toistaiseksi matalat korona- ja influenssarokotuskattavuudet huolestuttavat. Influenssan ja koronavirustaudin moninkertaistavaa vaikutusta saada sydän- tai aivoinfarkti ei selkeästi tiedosteta riittävän laajalti”, kertoo Sydänliiton ylilääkäri, kardiologi Anna-Mari Hekkala.

Vakavien hengitystieinfektioiden vaikutukset sydänsairaille

Vakavat hengitysinfektiot kuten influenssa, koronavirus, RS-virus ja pneumokokki lisäävät tunnetusti riskiä saada sydän- tai aivotapahtuma tai pahentavat sydämen vajaatoimintaa.

Noin 200 000 suomalaista sairastaa sepelvaltimotautia, joille influenssarokote on tupakoinnin lopettamisen ja sydänlääkkeiden säännöllisen käytön lisäksi keskeisin hoitokeino estää uusiutuva sydäninfarkti. Myös sydämen vajaatoimintaa sairastavien joukossa influenssarokotuksen tiedetään vähentävän ennenaikaisia kuolemia.

”Tutkimukset osoittavat, että rokottamalla 8 sydänsairasta henkilöä ehkäistään 1 vakava sydäntapahtuma. Tämä tiivistää mielestäni hyvin rokotteen merkityksen”, Hekkala kuvailee.

Korona ei ole vain tavallinen flunssa

Koronaviruksen (Covid-19) aiheuttamasta taudista puhutaan ikään kuin tavallisena flunssana, jota se ei etenkään ikääntyneille ja sydänsairaille ole. Korona voi vaikuttaa moniin eri elinjärjestelmiin pitkäaikaisesti.

”Sairastetun koronan ja influenssan jälkeen yli 65-vuotiaiden sydän- ja aivotapahtumien riski on korkein ensimmäisen kuukauden aikana, mutta riski jatkuu vähintään vuoden ajan. Kehotan kaikkia yli 65-vuotiaita ja sairautensa takia riskiryhmiin kuuluvia hakemaan nämä maksuttomat rokotteet viimeistään nyt. Ikääntyneet hyötyvät myös pneumokokki- ja RS-virusrokotteista, jotka ovat käytännössä omakustanteisia lukuun ottamatta muutamia maksuttoman pneumokokkirokotteen kohderyhmiä”, toteaa HUSin apulaisylilääkäri, infektiolääkäri Eeva Ruotsalainen.

Lisätietoa:

Anna-Mari Hekkala
LT, sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri, ylilääkäri | Sydänliitto
anna-mari.hekkala@sydanliitto.fi
p. 050 434 4244

Eeva Ruotsalainen
LT, dosentti, sisätautien ja infektiosairauksien erikoislääkäri, apulaisylilääkäri | HUS
eeva.ruotsalainen@hus.fi
p. 050 427 9117

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi