Sydänliitto selvitti sepelvaltimotautia sairastavien kokemuksia – naisten ja miesten väliset erot nähtävissä
Sydänliiton alkuvuodesta 2025 toteuttaman sepelvaltimotautikyselyn tulokset osoittavat merkittäviä eroja oireisuudessa ja hoitokokemuksessa sukupuolten välillä. Tulokset muiden muassa paljastavat, että kyselyyn vastanneet naiset kokevat oireita herkemmin kuin miehet. Miehet taas raportoivat naisia useammin liikuntansa lisääntyneen ja saavuttavat naisia useammin LDL-kolesterolin tavoitetason.
Sydänliiton alkuvuodesta 2025 toteuttaman sepelvaltimotautikyselyn tulokset osoittavat merkittäviä eroja oireisuudessa ja hoitokokemuksessa sukupuolten välillä. Tulokset muun muassa paljastavat, että kyselyyn vastanneet naiset kokevat oireita herkemmin kuin miehet. Miehet taas raportoivat naisia useammin liikuntansa lisääntyneen ja saavuttavat naisia useammin kriittisen LDL-kolesterolin tavoitetason. Kyselyyn vastasi lähes 3 000 sepelvaltimotautia sairastavaa suomalaista.
Miehet pääsevät tavoitteeseen, aloittavat liikunnan ja voivat mieleltään naisia paremmin
Kyselyyn vastanneiden kokemukset sairaudestaan ja sen hoidosta osoittavat sukupuolten väliset erot. Miehet pääsevät naisia paremmin kolesterolitavoitteeseen ja aloittavat liikunnan naisia useammin. He myös kokevat mielialansa naisia paremmaksi. ”Jo aiemmista tutkimuksista tiedetään, että naiset sitoutuvat lääkehoitoon miehiä huonommin. Tämän selvityksen tulos, jonka mukaan miehet saavuttavat useammin tärkeän LDL-kolesterolitason alle 1,4 mmol/l viittaa samaan ilmiöön, sillä näin matalaa LDL-tasoa on lähes mahdotonta saavuttaa ilman säännöllistä, tehokasta lääkehoitoa, joka kuuluu kaikille sairastuneille”, kertoo Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala.
Moni sairastunut kokee puutteita tiedon saannissa ja saamassaan tuessa
Kyselyn tuloksista voidaan todeta, että sairastuneet kokevat tiedon ja tuen saannin erittäin tärkeäksi. Siksi on huolestuttavaa, että jopa 41 % vastaajista kokee, ettei saa riittävästi tietoa ja tukea sairautensa kanssa elämiseen.
”Myös tuen saannin kokemuksessa on eroa sukupuolten välillä, sillä miehet kokevat naisia useammin saavansa riittävästi tukea sairauden kanssa elämiseen. Samanlaisia havaintoja teimme jo vuonna 2021 eteisvärinäpotilaille toteutetussa kyselyssä. Tuen puute vaikuttaa hoidon onnistumiseen, ja siksi on erittäin tärkeää kiinnittää huomiota siihen, miten tiedon ja tuen saantia voitaisiin parantaa”, pohtii Hekkala.
Kaikkein tyytyväisimpiä tiedon ja tuen saantiin ovat ne vastanneet, jotka käyvät säännöllisesti seurannassa, erityisesti sydän- tai työterveyshoitajan seurannassa.
Kuntoutuksella ja vertaistuella selkeä yhteys tuen saannin kokemukseen
Tutkimus osoittaa, että säännöllisen seurannan lisäksi kuntoutusta tai vertaistukea saaneet ovat tyytyväisempiä saamaansa tietoon ja tukeen. Niillä taklataan sairauden kanssa elämiseen liittyviä haasteita.
”Kysely paljastaa karulla tapaa, että melkein puolella sairaus vaikuttaa mielialaan – kaikkein vahvimmin ensimmäisen vuoden ajan sairastumisesta. Sairastuneet kokevat pelkoa ja ahdistusta, myös unihäiriöitä ja masennusta. Positiivista on kuitenkin huomata, että riittävästi tukea saaneet kokevat sairauden vaikuttavan selvästi vähemmän mielialaansa ja että kuntoutuksella ja vertaistuella on selkeä yhteys kokemukseen riittävästä tuesta. Tämä vahvistaa sairastuneille tarjoamamme tiedon ja vertaistuen merkitystä sekä hyvinvointialueille tarjoamiemme kuntoutusratkaisujen tärkeyttä”, kertoo Sydänliiton kehittämispäällikkö Anna Rikala.
Lisätietoa:
Anna-Mari Hekkala
ylilääkäri
Sydänliitto
p. +358 50 434 4244
etunimi.sukunimi@sydanliitto.fi
Anna Rikala
kehittämispäällikkö
Sydänliitto
p. +358 50 559 7486
etunimi.sukunimi@sydanliitto.fi