Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Tulehduskipulääkkeet lisäävät infarktin vaaraa

Tulehduskipulääkkeet lisäävät infarktin vaaraa

Kaikkien tulehduskipulääkkeiden käyttöön liittyy suurentunut akuutin sydäninfarktin vaara. Jo viikon mittainen säännöllinen käyttö aiheuttaa puolitoistakertaisen riskin. Siksi sepelvaltimotautia tai muuta valtimotautia sairastavien tulee välttää tulehduskipulääkkeiden käyttöä.

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 26.1.2018
Päivitetty 27.2.2019
Kuva: Eeva Mehto

Tulehduskipulääkkeet saattavat myös pahentaa sydämen vajaatoimintaa sairastavan oireita ja lisätä sairaalahoidon tarvetta.

Koska tulehduskipulääkkeet lisäävät veren hyytymistä estävän lääkityksen eli antikoagulanttihoitoon liittyvää verenvuodon vaaraa, kaikkien antikoagulantteja käyttävien tulisi välttää tulehduskipulääkkeiden käyttöä. Antikoagulanttien kauppanimiä ovat Marevan®, Eliquis®, Lixiana®, Pradaxa® ja Xarelto®.

Sydänpotilaiden tulehduskipulääkkeiden käytöstä on vastikään julkaistu ohjeet osana Duodecimin Käypä hoito -suosituksiin liitettyjä tutkimustietoon perustuvia Vältä viisaasti -hoitosuosituksia. Suositusten tavoitteena on tunnistaa ja poistaa käytöstä menetelmiä, jotka eivät ole vaikuttavia tai ne ovat huonompia kuin vaihtoehtoiset käytettävissä olevat hoitomuodot.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi