Hyppää sisältöön

C-vitamiinia appelsiinista

Valoa talven pimeyteen tuo alkuvuodesta kauppoihin saapuvat aurinkoiset appelsiinit. Appelsiinien kaveriksi hedelmäpommiin sopivat vaikkapa kiivit ja mansikat.

Katri Lehtinen
Julkaistu 10.2.2014
Päivitetty 12.9.2018

Hedelmäpommi

(neljälle)

½ hunajameloni
2 kiiviä
1 appelsiini
0,5 l mansikoita
2 dl hedelmänektaria tai -mehua
1 tl vaniljasokeria

Pilko kaikki raaka-aineet kuutioiksi.
Sekoita ne keskenään kulhossa.
Lisää joukkoon mehu ja sokeri.
Jaa annosmaljoihin tai laseihin.
Nauti kylmänä.

Appelsiinia välipalaksi ja ruoanvalmistukseen

Appelsiini on kovakuorinen sitrushedelmä, joka yleensä nautitaan kuorittuna vaikka välipalaksi tai jälkiruoaksi. Tavallisen appelsiinin lisäksi kaupoissa myydään veriappelsiineja, joiden hedelmäliha on keltaisen sijaan punertava. Suomeen saapuvat appelsiinit ovat yleensä peräisin Etelä-Euroopasta tai Pohjois-Afrikasta.

Appelsiini on loistava C-vitamiininlähde: yksi appelsiini päivässä riittää tyydyttämään päivittäisen C-vitamiinintarpeen kokonaan. C-vitamiini tuhoutuu kuitenkin herkästi käsittelyssä ja mehua puristettaessa suurin osa hedelmän kuidusta jää hyödyntämättä, joten parhaimman hyödyn appelsiinista saa kun sen nauttii kuorittuna ilman lisäkäsittelyjä. Muiden hedelmien tavoin appelsiini sisältää vain vähän energiaa, joten se sopii hyvin painoaan tarkkailevankin ruokavalioon.

Ruoanvalmistuksessa appelsiini sopii hyvin hedelmäsalaatteihin ja aurinkoisiin kiisseleihin. Appelsiinia voi käyttää myös suolaisten ruokien valmistuksessa, esimerkiksi kastikkeissa makua tuomaan.

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset