Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Jos työ innostaa, jaksat vastoinkäymiset paremmin

Jos työ innostaa, jaksat vastoinkäymiset paremmin

– En ole koskaan aamulla tuntenut, että lähden toimistoon töihin. Ja siitä olen onnellinen, totesi jazzin Grand Old Man Jyrki Kangas. – Kun itse pystyy vaikuttamaan työhönsä, ei stressi juurikaan vaivaa.

Leena Nieminen
Julkaistu 10.9.2015
Päivitetty 12.9.2018
Jyrki Kankaalta soitto sujuu vaikka silmät peitettyinä.

Aivoliiton, Diabetesliiton ja Sydänliiton yhteinen Yksi elämä oli SuomiAreenalla esillä keskus­teluviikon viimeisenä päivänä eli perjantaina 17. heinäkuuta. Teemana oli rennosti mielen ja kehon palauttelu.

Palauttelukokemuksiaan olivat jakamassa Jyrki Kankaan lisäksi tutkimusjohtaja Mari Tervaniemi, professori Matti Uusitupa sekä kulttuurin moniottelija Tapio­ Liinoja. Tilaisuuden juonsi MTV:n uutisten toimituspäällikkö Jussi Eronen.

Sydäntahdistin ei menoa haittaa

Jyrki Kangas tunnetaan pitkästä ja ansiokkaasta urastaan Pori Jazzien luojana ja kehittäjänä. Vähemmän tunnettuja ovat 90-luvun lopussa alkaneet sydänterveyden ongelmat, jotka hän on selättänyt erinomaisen terveydenhuollon avulla.

Kangas kiitteli suomalaista sydänpotilaan hoitojärjestelmää.

– Palvelu on toiminut erinomaisesti. Minusta pidetään hyvää huolta. Säännöllisin väliajoin sairaalasta soitetaan ja kutsutaan sydäntahdistimen vuoksi tarkistukseen.

Kangas painotti stressin hallinnassa harjoittelun merkitystä.

– Kun mitä tahansa asiaa, josta on vastuussa, harjoittelee riittävästi, ei tarvitse jännittää asian hoitamista. Erityisesti isoihin koitoksiin on erittäin tärkeää valmistautua hyvin, neuvoo Kangas.

Hän demonstroi asiaa soittamalla huivi silmien edessä kontrabassolla parikin kappaletta keskustelun lomassa.

Epäonnistumiset kuuluvat elämään

Jyrki Kangas halusi myös korostaa asioiden suhteellisuutta.

– Elämään kuuluvat olennaisena osana virheet ja pettymykset. Niitä tulee jokaisen osalle, halusimme tai emme.

Kangas kehottaakin olemaan ottamatta pikkuasiois­t­a stressiä. Suurin osa asioista on pitkässä linjassa hyvin merkityksettömiä. Kun oppii suhteuttamaan asiat ja pitää mielessään Kankaan opit, voi elää huomattavasti rennommin ja nauttien elämästä, ilman stressiä.

Palautumiseen Kankaalla on yksinkertainen, mutta­ tehokas keino: nukkuminen. Monissa tutkimuksissakin on todettu, että riittävä, säännöllinen yöuni on terveyden ja hyvinvoinnin ehdoton edellytys.

Vapaaehtoistyön voima

– Vapaaehtoistyö antaa voimia, koska silloin oppii tuntemaan suuren joukon uusia ihmisiä, vastasi Jyrki Kangas yleisökysymykseen vapaaehtoistyön merkityksestä.

Vapaaehtoistyön on tutkimuksissakin todettu olevan voimaannuttava kokemus. Vapaaehtoistyöstä saa sisältöä elämään ja ihminen kokee olevansa merkityksellinen. Ihminen haluaa kuulua ryhmään, ja vapaaehtoistyössä tämä toteutuu upeasti.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi