Kahden kulttuurin välissä
Luontosuhde ja urheilu liittävät suomalaisia ja Pohjois-Amerikan intiaaneja yhteen. Yhteistyö taas sitoo suomalaista kirjailijaa, valokuvaajaa ja toimittajaa.
Katja Ketun ja Maria Seppälän kertomukset kuljettavat lukijaa suomalaisten siirtolaisten ja Pohjois-Amerikan alkuperäisväestön jälkeläisten, fintiaanien, jalanjäljille. Tutkimusmatkalla Ketun ja Seppälän lisäksi kulkee Meeri Koutaniemi.
Fintiaanien mailla -kirja vie lukijan pääosin ojibwa-heimon ja suomalaisten jälkeläisten pariin. Luontosuhde ja erityisesti metsä sitovat suomalaiset ja intiaanit yhteen.
Jo vuosisatoja sitten savotat ja metsätyöt olivat yhteisiä. Intiaanit vaikuttuivat suomalaisten hirsirakentamisesta ja tuohen punonnan taidosta. Yhteistyö kasvoi, kun intiaanit ja suomalaiset päätyivät vaihtotalouteen: intiaanit hakkasivat puuta ja suomalaiset viljelivät karuissa oloissa.
Usean fintiaanin tavoin taiteilija Carl Cawboy päästää Ketun, Koutaniemen ja Seppälän arkeensa. Cawboy tallentaa maalauksiinsa suomalaisten ja intiaanien yhteiselämää, on tehnyt sitä jo vuosikymmeniä. Hän valmistaa lumikenkiä ojibwa-isänsä opein. Susan La Fernier taas työskentelee Keweenaw Bay -reservaatin hallinnossa. Hänen isänsä oli suomalainen, joka osasi viljellä ruokakasveja puutarhassaan.
Ketun tarinat, Seppälän kertomukset alkuperäisasukkaiden nykypäivästä ja Koutaniemen kuvat kertovat ihmistarinoita, jotka näyttävät syrjityn osan ja yhteiskunnan muutospaineen tilan. Monipuolinen tarinoiden kokonaisuus, joka kertoo menneestä mutta elää tätä päivää.
Katja Kettu, Meeri Koutaniemi, Maria Seppälä: Fintiaanien mailla, WSOY 2016