Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Kesäteatteri kruunaa asuntomessupäivän

Kesäteatteri kruunaa asuntomessupäivän

Tiesitkö, että kesän asuntomessukaupunki Kouvola on vireä teatterikaupunki, jossa on maailman tihein kesäteatteriverkosto? Laaja tarjonta on myös laadun ja monipuolisuuden tae.

Marja Kytömäki
Julkaistu 26.6.2019
Päivitetty 8.7.2019
Valkealan Kesäteatterissa tunnelmoidaan Laila Kinnusen sävelin. Kuva: Kristina Pokki

Kouvolan Teatterin ohella kaupungissa toimii useita harrastajateattereita, kuten ammattijohtoinen Kuusankosken Teatteri ja Anjalankosken Teatteri. Kouvolassa järjestettävä Lastenteatterifestivaali Kuulas valittiin vuoden 2019 Festivaaliksi Suomessa.

Teatterin historia ulottuu Kouvolan alueella 1900-luvun alkuvuosiin ja työväenliikkeen nousuun. Myös nuorisoseurat ovat tarjonneet mahdollisuuden teatterin harrastamiseen. Edelleen teatteria harrastetaan sadoissa nuorisoseurojen teatteriryhmissä ympäri Suomea. Kesäteatteria Kouvolassa tarjoaa parhaimmillaan jopa yhdeksän teatteriryhmää.

Piia Jussila, Aki Kelin ja Linnea Kelin rooliasuissaan

Nuohooja (Aki Kelin) joutuu taiteilijan (Piia Jussila, vas.) ja kiinteistövälittäjän (Linnea Kelin) kuulusteluun. Kuva: Kari Huusari

Juha Tapion hitit soivat Korvenkylässä

Kouvolan suurin kesäteatteri, Korvenkylän Kesäteatteri vetää tuhansia katsojia joka kesä. Teatteria pyörittävä Korvenkylän nuorisoseura on keskittynyt musiikki- ja lastennäytelmien esittämiseen.

Korvenkylän kesäteatterin tämän kesän produktio Osku Valveen ja Otto Kanervan kirjoittama Juha Tapion hiteistä ammentava Kaksi puuta -musiikkikomedia murskasi katsojaennätyksen jo viime kesänä Hämeenlinnassa. Korvenkylän lisäksi näytelmä esitetään tänä kesänä Raumalla.

Odotettavissa on, että Korvenkylässä katsojaluku nousee tälläkin kerralla reilusti yli kymmenen tuhannen. Niin on viime vuosina ollut tapana erityisesti musiikkinäytelmien osalta. Kaksi puuta -esityksen pääosassa ovat Korvenkylän aikaisemmistakin produktioista tutut nuoret teatterin tekijät Piia JussilaAki Kelin ja Linnea Kelin. Sami Viitalon sovittamat Juha Tapion hitit raikaavat Copacabana-bändin esittäminä ja näyttelijöiden laulamina. Hiottu organisaatio näyttäytyy niin toimivana liikenteenohjauksena kuin väliaikatarjoilujen sujuvuutena. Kaikki paikalliset järjestöt ovat mukana talkoissa.

– Kun kesäteatteriin yhdistetään kesäinen luonto, palveluiden vaivattomuus ja tunteita herättävä lopputulos, on meillä tarjottavana elämys, joka tuntuu vetävän vuodesta toiseen katsojia Korvenkylän rinteeseen, pohtii puheenjohtaja Kyösti Vuorela. – Tämä asettaa joka vuosi riman korkealle, eikä kukaan meistä halua tuottaa pettymystä yleisölle. Juha Tapio on artisti, joka nauttii kaiken ikäisten suosiosta. Siksi tämän kesän näytelmä sopii ihan varmasti jokaiselle. Ja tarinassakin on sopivasti myös paikallisia sävyjä, Vuorela paljastaa.

Ensi-ilta on 28.6. ja esitykset jatkuvat 24.7. asti.

Laila Kinnunen Valkealassa

Myös Valkealan Kesäteatteri tarjoaa joka kesä teatterikokemuksen useille tuhansille katsojille. Valkealan nuorisoseuran esitys on tänä kesänä Virve Mattilan Muistojen bulevardi – säkeistöjä Laila Kinnusen elämästä. Esitykset ovat Hirsmäen museoalueella 19.7.–11.8.

Valkealassa on luvassa upeita lauluja ja tulkitsijoita sekä tanssikoreografioita live-bändin säestyksellä. Näytelmä vie katsojat 50- ja 60-lukujen tunnelmiin, suomalaisen iskelmämusiikin kulta-aikaan sen hetken valovoimaisimman laulajattaremme johdattelemana.

– Luvassa on paljon musiikkia ja hauskuuttakin, Virve Mattila lupaa. – Ei sitä Lailan elämän nurjaa puolta vaan sitä Lailaa, jota haluammekin muistaa, on roppakaupalla.

Mattila on itse kirjoittanut ja myös ohjaa Muistojen bulevardin näyttämölle.

– On aina todella palkitsevaa nähdä, kun oma teksti alkaa elää, hän kertoo. – Näyttelijät tuovat siihen oman mausteensa ja taitonsa. Pelkkä teksti muuttuu elämykseksi kaikille aisteille. Hetkessä ”minun tekstistä” tulee ”meidän näytelmä”. Kun katsojat saapuvat ensi-iltaan, koko työryhmä pääsee nauttimaan työnsä hedelmistä. Katsojat kruunaavat kokemuksen. Kesäteatteri antaa niin paljon kaikille iloa ja tunnelmaa.

Eino Leinoa mukaellen Liikasenmäellä

Jaalan Kesäteatteriin Liikasenmäen museoalueelle johtaa monen kymenlaaksolaisen kesäteatterin ystävän jokakesäinen vaellus. Tänä kesänä Jaalassa esitetään Antti Hopian farssi Sulle nauran neiti kesäheinä eli Eino Leino pyjamassa. Ensi-ilta on 3.7. ja esitykset jatkuvat 24.7. saakka.

Tirva tarjoaa hyvää oloa koko loppukesäksi

Tirvan Kesäteatteri Kiurin virran varrella idyllisen Tirvan tanssilavan yhteydessä tarjoaa sekin kesäteatterikulttuuria puhtaimmillaan.

Tirvan nuorisoseuran kesäteatteri esittää kyläyhteisön yhteisenä teatteriponnistuksena Markku Pölösen käsikirjoitukseen perustuvan Onnenmaan, jonka ensi-ilta on pe 5.7. ja muut esitykset ajalla 8.7.–1.8. Nuorisoseuran näytelmätiimin ohjenuorana on yhteisöllisen teatterin tekeminen. Minna Pasin sanoin: – Näytteleminen on toimintaa ja kohtaukset rakennetaan yhteisöllisesti.

Tirvalaiset pyytävät katsojia varautumaan näytelmän jälkeen koko loppukesän mielessä soiviin iki-ihaniin tangoihin ja vipattavaan tanssijalkaan sekä pitkäkestoiseen hyvän olon, ilon ja onnen tunteeseen.

Kouvolatalon Tavallinen Nieminen

Kouvolatalon Kesäteatteri JOOJA tarjoaa Kouvolatalon ulkoilmalavalla 12.7.–7.8. musiikkipainoitteisen esityksen Se on Niemiin Moro, tarinan Niemisestä, ”joka on niinku kaikki muutkin. Ja ihmisistä, jotka ovat… no omasta mielestään niinku kaikki muutkin.”

Väritettyä paikallishistoriaa

Kuusankosken Kettumäellä Senioriteatteri Koskirentukat näytelmässä Maunukselan pajalla, Enomaan potilaana 17.–28.7. viihdytään 1950-luvun tunnelmissa Kuusankosken Maunukselassa.

Toisenlaisia sävyjä

Jokivarren Teatterin Risteys – maailma oli kaunis paikka -näytelmä tuo dystopiallaan vastapainoa kepeälle kesäteatterituotannolle. Erilainen kesäteatteriesitys tarjoaa paatosta ja pahaa mieltä Myllykosken Koivusaaressa 8.8.–31.8.

Soteseteli ja hoivarobotti

Kouvolan museokorttelissa Nygrenin talon pihalla Mikä?-teatterin lämminhenkisessä Ilta ehtii draamakomediassa isketään muistisairaan Esteri Hentusen pöytään soteseteli ja kannetaan taloon hoivarobotti 2.–24.8.

Kansanoopperaa kartanomiljöössä

Kymijoen esittävän taiteen tuki ry esittää Elimäen museonäyttämöllä toista kesää Kansanoopperaa Aleksanteri II:n aikaan 3.–18.8.

 

Asuntomessut järjestetään Kouvolassa 12.7.–11.8.2019. Pioneeripuiston asuinalue rakentuu Kymijoen rantaan Korian vanhalle kasarmialueelle. Vanhat venäläisten rakentamat punatiiliset kasarmirakennukset luovat alueelle leimansa.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi