Kuka on syyllinen?
Ensin on käsikirjoituskatkelma, joka käsittelee selvittämätöntä murhaa. Sitten näyttämölle astuu liuta henkilöitä, joista kukin katsoo murhaa, murhattua ja mahdollisia murhaajia omasta näkökulmastaan. Todellisuus muuttuu tosiseikkojen mukana. Entä miten käy lukijan? Uskooko hän, että totuus on aina löydettävissä, vai juuttuu epäilemään sitä?
Peilien kirja on erinomaista viihdettä. Sen rakenne on suunniteltu huolellisesti ja hiottu loppuun saakka. Virkkeet etenevät rytmikkäinä ja selkeinä, henkilöt nousevat elävinä esiin, toimivat ja kehittyvät, kunnes heidät tuntisi jos törmäisi heihin kadulla. Taustalla tykyttää Princeton, New York, jokunen jänteikkäästi luonnosteltu USA:n mielisairaala tai vankila.
E. O. Chirovici kirjoittaa niin luistavasti, että sivut vajenevat aivan liian nopeasti. Mutta kirjoittaako hän henkirikoksesta vai pohjimmiltaan jostakin muusta?
Jännitys tai tekstin imu ei synny niinkään syyllisen etsimisestä, vaan siitä, miten rikos vaikuttaa ihmiseen, joka on tavalla tai toisella joutunut sen vaikutuspiiriin. Mitä tapahtuu väkivallan keskellä työskenteleville poliiseille ja vanginvartijoille, entä rikoksista vankilaan tai pakkohoitoon tuomituille?
Yhtä lailla on kiehtovaa lukea ihmisistä, joille ulkoisesta menestyksestä tulee pakkomielle, joille elämä näyttäytyy kilpailuna muita vastaan – tai jostakusta, joka joutuu psykopaatin pauloihin. Viimeistään viimeisillä sivuilla lukija joutuu kysymään itseltään, mitä vastuu omasta ja muiden elämästä oikein tarkoittaa.
Loppu on kumminkin hellä, sillä jos paha saa palkkansa, sen saa myös tavallinen, erheensä oikomaan pyrkinyt ihminen.
E. O .Chirovici: Peilien kirja. Psykologinen trilleri. Otava 2017.