Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Kirjat / Äänikirjavinkit lapsiperheen automatkoille ja kesään

Äänikirjavinkit lapsiperheen automatkoille ja kesään

– Milloin me ollaan perillä? kuuluu auton takapenkiltä. Loma ja pitkät automatkat kuuluvat monen lapsiperheen kesään. Reissun päällä käy aika välillä pitkäksi.

Anne Kuusisto, Kati Kuisma
Julkaistu 30.5.2023

Puhelimet ja padit ovat helpottaneet lasten ajan kulumista monissa hetkissä kuten automatkoilla tarjoten loputonta viihdykettä. Mutta välillä on hyvä lepuuttaa silmiä, vähentää viriketulvaa ja pysähtyä vain kuuntelemaan.

Äänikirjat tarjoavat mahdollisuuden yhteiseen lukukokemukseen lasten kanssa. Monet lasten kirjat ovat niin hyvin kirjoitettuja, että niitä kuuntelee aikuinenkin mielellään. Yhdessä jaettu kuuntelukokemus on hauska muisto ja tekee esim. automatkoistakin helpompia. Pidempiä kirjoja kannattaa jakaa useampiin kuuntelukertoihin ja joskus voi käydä niin, että perille päästyä ei voi heti nousta ulos autosta, jos luku pitää kuunnella loppuun 😉

Äänikirjoja automatkoille tai riippumattoon

Neuvokas perhe -asiantuntijat vinkkasivat omia äänikirjasuosikkejaan koko perheen kuunneltavaksi. Äänikirjoja löydät ihan kirjastoista sekä myös monet äänikirjasovellukset ja -kaupatkin tarjoavat lastenkirjoja.

Siirit

Tiina Nopolan ihastuttavat Siiri-kirjat ovat kohtuullisen lyhyitä ja sopivat hyvin pienempienkin matkustajien kanssa kuunneltavaksi.

Risto Räppääjät

Sinikka ja Tiina Nopolan Risto Räppääjät ovat monelle lapselle tuttuja elokuvistakin ja kirjoissa vauhti vaan kiihtyy. Risto Räppääjät ovat äänikirjoina parin tunnin mittaisia eli sopivia makupaloja vähän pidempien kirjojen pariin.

Ellat

Ella ystävineen seikkailee Timo Parvelan romaaneissa. Ella-sarjasta löytyy monta kirjaa, joten jos kuuntelun makuun pääsee, eivät nämä seikkailut lopu heti kesken. Kestoltaan pari–kolme tuntia.

Prinsessa Pikkiriikki

Prinsessa Pikkiriikki (kirj. Hannele Lampela) pistää tuulemaan taikakoiransa Makkaran kanssa 3 tarinan verran, jotka viihdyttävät myös aikuista. Prinsessa Pikkiriikki mm. kyllästyy aikuisten komenteluun ja lähettää kaikki aikuiset taikakoiran avulla Himskattiin.

Karhukirjeitä Karvoselle

Jukka Parkkisen hauskat tarinat kertovat karhulapsi Otsosta, joka on päässyt tätinsä hoitoon Karhumäkeen siksi aikaa, kun verokarhuäiti ja tiekarhuisä viipyvät urantekomatkoillaan. Ja Otsolle sattuu vaikka mitä.

Musse ja Helium

Mussen ja Heliumin seikkailut pursuavat lämminhenkistä- jännitystä, huumoria ja fantasiaa ja viihdyttävät koko perhettä. Camilla Brinckin lastenromaanit on suunnattu 5-10v ja ne ovat olleet valtava menestys Ruotsissa ja Norjassa.

Supermarsu/Tagli ja Telle

Paula Norosen kirjat hurmaavat mielikuvituksellisuudellaan kuunneltuinakin. Supermarsu-kirjoja löytyy useammalle matkalle kuunneltavaksi. Tagli ja Telle sisarukset taas perustavat oman etsivätoimiston ja asuvat kauppakeskus Muhkun yläkerrassa.

Lasse-Maijan etsivätoimisto

Martin Widmarkin kirjoittamat arvoituskirjat tempaavat mukaansa, kun tapahtumapaikat vaihtelevat joka arvoituksessa. Lassen ja Maijan seikkailut saattavat kuunneltuna innostaa juuri lukemaan oppinutta tarttumaan saman sarjan kirjoihinkin. Ne ovat kestoltaan usein alle tunnin, joten ne sopivat lyhyemmillekin siirtymille. Näitä löytyy äänikirjoina paljon myös ruotsiksi.

Rosvolat ja Tervemenoa, Taika Taksinen

Siri Kolun Rosvolat-sarjan kirjat ovat täydellisiä kesälomamatkalle, sillä liikutaanhan niissä maantierosvoilun parissa. Taika Taksinen puolestaan on jännittävä kunnallispoliitikko, jonka kotona tapahtuu epäilyttäviä asioita. Näiden parissa vierähtää jo useampia tunteja kuunnellen.

Harry Potterit

J.K. Rowlingin Harry Potter -kirjojen kanssa ei matka lopu heti kesken. Yhdellä kirjalla pääsee Helsingistä Lappiin ja useammalla kiertää jo Euroopan. Näistä nauttivat aikuiset ja isommatkin lapset. Jos kirjat on jo luettu kertaalleen, voi harjoittaa kielikylpyä ja kuunnella vaikkapa englanniksi.

Klassikot

Oman lapsuuden klassikot eivät kirjoina aina jälkipolvea innosta, mutta äänikirjoina voi helpommin houkutella lapsia esimerkiksi Astrid Lindgrenin Ronja Ryövärintyttären, Vaahteramäen Eemelin tai Peppi Pitkätossun pariin. Tove Janssonin Muumitkin saavat uutta tuulta, kun oma mielikuvitus saa lentää kuunnellessa.

Antoisia automatkoja toivottaen,

Kati ja Anne

ps.  Jos hyvästä yrityksestä huolimatta tunnelma alkaa autossa kiristää, aikuisten korvanappeihin suosittelemme silloin Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja-kirjoja Antti Litjan lukemana. Kyllä niitä kuunnellessa kohta taas naurattaa 😉

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi