Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Kun koettu suodattuu maalaamalla kankaalle

Kun koettu suodattuu maalaamalla kankaalle

”Ensin oli kaunis maisema, jossa kannan sydäntäni reppuselässä. Mutta sitten siihen tuli pillerisade, ne vaikeudet.” Kaksi päivää pallolaajennuksen jälkeen Jakke Haapanen koki olevansa elämänsä kunnossa. Hän kertoo, kuinka ymmärsi vasta jälkeenpäin sepelvaltimotaudin vaikuttaneen kehossaan jo pitkään. – Sain nimen oireille ja hoidoksi paljon uusia lääkkeitä, joiden piti estää sairauden eteneminen. Sen sijaan ne tekivätkin minut täysin toimintakyvyttömäksi.

Anna Rikala, vertaistuen asiantuntija
Julkaistu 24.2.2023
Jakke Haapanen lahjoitti teoksensa Pillerisade Suomen Sydänliitolle joulukuussa 2022. Kiitämme Jakkea lämpimästi! Kuva Anna Kara

Jakke Haapanen on taidemaalari, joka maalaa surrealistisia maalauksia.

– Sain aikanaan öljyvärit lahjaksi, värit olivat kuitenkin pitkään käyttämättöminä kaapissa. Jäätyäni työttömäksi löysin värilaatikon ja aloin kokeilla. Keittiön kaappien hyllylaudoista sain ensimmäiset maalauspohjat. Hankin pian myös ihan oikeita maalauspohjia, koska tuntui heti, että nämä ovat mun värit. Siitä se lähti.

Lapsena Jakke asui Oriveden opistolla. Keittiön ikkunasta näki opiston maalausateljeehen ja hän haaveili tulevansa vielä joskus taidemaalariksi. Kun haaveesta tuli totta, maalauksia syntyi valtavasti. – Kuin olisi ottanut tulpan pois jostain. Sitten maalaaminen kuitenkin hiipui, ei tullut näyttelyjä ja kävin töissä muualla. Maalaaminen lähti uudestaan liikkeelle, kun tutustuimme kumppanini Jaanan kanssa. Jaana tykkäsi tauluistani ja kannusti, teki minusta taiteilijan.

Maalausten ideat rakentuvat tekemisen myötä

– Aluksi voi olla jokin hauska tai kaunis esine tai maisema, siitä tulee tausta ja mukaan tulee symboliikkaa. Seuraan paljon maailman tapahtumia. Tapahtumien herättämät ajatukset suodattuvat lävitseni maalaamalla. Ihmiset tunnistavat tauluistani usein omia rankkoja kokemuksiaan. Koen, että maalaaminen on minulle annettu suuri lahja ja sen antaja ohjaa tekemistäni.

Jakke tekee myös tilaustöitä asiakkaiden toivomista aiheista. Maalaus on hänen tulkintansa siitä, mitä asiakas on kertonut.

– Maalauksiin rakentuu tunteita ja kokemuksia, joita katsoja voi tulkita omalla tavallaan. Taulu voi toimia parantajana. Haluan tehdä maalauksillani monella tapaa hyvää. Maksan saamistani palkkioista kymmenen prosenttia hyväntekeväisyyteen.Maalaaminen on myös Jakelle terapeuttista. Taulun valmistuttua katsomme aina Jaanan kanssa, mitä tässä maalauksessa onkaan kuvattuna. En yleensä avaa taulujani ulkopuolisille, jotta en rajoita katsomiskokemusta. Tässä Pillerisade-teoksessa minulla on kuitenkin vahva viesti, jonka haluan kertoa: potilasta pitää kuunnella.

Sairastuttuaan Jakke sai paljon uusia lääkkeitä, jotka aiheuttivat hänelle hankalia sivuvaikutuksia: hengenahdistusta, voimattomuutta ja sietämättömiä lihaskipuja. Hän koki alkuun, että ei tullut kuulluksi kertoessaan lääkkeiden vaikutuksista omaan kehoonsa.

– Lääkkeitä vaihdettiin ja lopulta selvisi, että elimistöni ei hajota statiineja. Sen jälkeen elin ilman lääkkeitä ja koin vointini paranevan. Sepelvaltimotauti kuitenkin eteni ja minulle tuli uusi sepelvaltimotautikohtaus. Nyt haetaan sopivia lääkkeitä ja annoksia nostetaan pikkuhiljaa. Koin aluksi olevani tosi yksin asian kanssa ja ulkopuolinen suhteessa omaan sairauteeni ja sen hoitoon. Siitä maalaus kertoo. Uskon, että tämä on monen muunkin ajatus ja kokemus.

Jakke Haapasen maalauksiin voi tutustua hänen kotisivuillaan.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi