Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Erektiohäiriölääkkeet sepelvaltimotautipotilaalla

Hei. Olen saanut sydäninfarktin ja ollut ohitusleikkauksessa 7 vuotta sitten. Tämän jälkeen olen kärsinyt seksuaalisista häiriöistä ja minulle on määrätty alprostadiili (vitaros). Lääkkeen teho on ollut kuitenkin huono ja käyttö vaikeaa. Tämä on vaikuttanut merkittävästi itsetuntooni ja parisuhteeseeni. Minulla on käytössä Isangina ja lisäksi lääkitykset verenpaineeseen sekä kakkostyypin diabetekseen.

Onko todella niin, että käytettävissä ei ole mitään muuta lääkevaihtoehtoa? Olen lukenut, että alprostadiilista olisi olemassa myös jonkinlainen injektioversio. Onko tietoa mistä tällaista pistoshoitoa voisi saada? Tai apomorfiinihydrokloridi? Ymmärtääkseni tällä ei ole ollut samanlaisia haittavaikutuksia sepelvaltimotautipotilailla.

Tuntuu aika epähumaanilta ja elämänlaatua huonontavalta ja epätoivoiselta ajatella, että seksin harrastaminen kaikilla lippuisi sydäninfarktiin tai sepelvaltimotautiin. Mitään muita sydänsairauksia ei ole (esim. laajentuma, vajaatoiminta, läppävika).

Arvostaisin TODELLA paljon vastaustanne. Kiitos jo etukäteen.

04/02/2023

HALUAN PARANTUA

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 13.2.2023

Seksuaalisuus ja seksi ovat tärkeitä elämänlaatuun vaikuttavia tekijöitä. Potenssiongelmat ovat sepelvaltimotautia sairastavilla yllättävän yleisiä, mutta onneksi apuakin löytyy.

Pääsääntöisesti erektio-ongelmia hoidetaan suun kautta otettavilla tableteilla, kuten sildenafiililla ja tadalafiililla. Nämä ovat myös sydänpotilailla turvallisia, yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Niitä ei saa käyttää yhtä aikaa nitraattivalmisteiden eli nitrojen kanssa. Yhteisvaikutuksen seuraus voi olla verenpaineen raju lasku ja pyörtyminen. Ilmeisesti kysyjälle ei ole tarjottu näitä vaihtoehtoja, koska lääkityksenä on pitkävaikutteinen nitro (Isangina®-valmiste).

Alprostadiilia on saatavilla paitsi voiteena, myös pistosversiona. Potilas pistää lääkkeen itse peniksen tyven alueelle. Lääkettä voi tiedustella omalta lääkäriltä. Apomorfiinihydrokloridi on Parkinsonin taudin lääke, ei erektiohäiriölääke.

Ensisijaisesti kannattaisi miettiä, onko Isangina-lääkitys oikeasti tarpeellinen. Kyseessä on siis pitkävaikutteinen nitraattivalmiste, jota käytetään sepelvaltimotaudin oireiden ehkäisyyn. Jos kysyjälle on tehty ohitusleikkaus, olisi oletettavaa, että oireet on saatu hoidolla hallintaan. Pitkävaikutteinen nitraatti ei kuulu oletuksena sepelvaltimotautipotilaan lääkitykseen, vaan sitä käytetään vain, jos muulla hoidolla ei ole saatu riittävää oireettomuutta. Kaikki muut sepelvaltimotaudin lääkkeet sen sijaan, kuten asperiinivalmiste, statiini, hyvä verenpaineen hoito ja hyvä diabeteksen hoito kuuluvat lääkitykseen, ja niillä on ennustetta parantava vaikutus. Neuvoisin näin ollen kääntymään vielä sydänsairautta hoitavan lääkärin puoleen, olisiko mahdollista luopua Isanginasta. Jos näin on, tämä mahdollistaisi tablettimallisten erektiohäiriölääkkeiden käytön.

13/02/2023

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi