Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Kun uni ei tule

Kun uni ei tule

Unihygienian tarkastelu, huoli­hetken pitäminen, illan rauhoittaminen ja liikunnan lisääminen päivän mittaan parantaa monen unta.

Marjaana Kauranen, Terveyden edistämisen ja viestinnän asiantuntija
Julkaistu 16.10.2023
Mielen joogaharjoituksen voit tehdä viltin alla rentoutuen. Kuva Anna Kara

Jo hämärän tullessa mieleen nousee jännitys. Saankohan tänään unta? Selviänkö huomisesta päivästä, kun nukun taas huonosti. Illan mittaan ahdistus kasvaa ja pian mieleen ei mahdu muuta kuin pelko siitä, että uni ei tule. Turhauttaakin. Joskus käy niin, että uni ei tule tai katkeilee yön aikana. Näin myös Sydän­liiton asiantuntijoilla.

”Kaikilla on välillä huonoja öitä”

Moni kertoo nukkuvansa ajoittain huonommin: ”Välillä on univaikeuksia. Unen laatu vaihtelee paljon”. Joku stressaa asioita esimerkiksi kiireitä töissä tai huolia kotona. Erilaiset elämäntilanteet vaikuttavat uneen. Varsinkin pikkuvauva-aika heikentää unta: ”Uneni on katkonaista pienen lapsen vuoksi, välillä heräilyitä on enemmän ja välillä saan nukkua läpi yön”. Myös vaihdevuosioireilu on vaikuttanut monilla uneen, ja siihen on etsitty apuja.

”Kaikenlaista on yritetty”

Keinot on monet ja eri keinot auttavat eri ihmisille ja eri elämäntilanteissa. Useimmilla jo pienet parannukset unihygieniaan ovat auttaneet. Alkuillan liikunta tai tylsän kirjan lukeminen tai kuunteleminen auttaa usein. Somessa kahlaaminen heikentää tunnetusti unen saantia. Usein iltaisin ajatukset kiertävät päässä kehää, ja tähän on auttanut erilaiset hengitys­harjoitukset tai huolihetken pitäminen jo aiemmin illalla.

Illan rauhoittaminen esimerkiksi somelta ja aktivoivilta televisio-ohjelmilta sekä painopeiton käyttö rauhoittaa toisia. Kun uni ei tule, myös yksinkertaiset asiat auttavat kuten asennon vaihto, tyynyn kääntö tai veden juominen. Osa on saanut apua mindfulness- ja rentoutusäänitteistä, joita löytyy muun muassa Youtubesta.”Olen tehnyt ajatusharjoittelua tylsistä teemoista mielen rauhoittamiseksi ja unen jouduttamiseksi. Esimerkiksi olen miettinyt mahdollisimman hitaasti ja tarkasti banaanin kuorimista.” Nukahtamista helpottaa myös melatoniini.

Univaikeuksien kanssa ei kannata jäädä yksin

Univaikeuksista itse kärsineet painottivat, että apua kannattaa ja pitää hakea, jos itsehoitokeinoista ei ole apua. Itsehoitokeinoja suositeltiin kuitenkin kokeilemaan ensin. Kun itsehoitokeinot on kokeiltu, niin melatoniini, ammattilaisen antama uniohjaus ja tarvittaessa unilääkkeet koettiin tärkeänä hoitona.

Tutustu mindfulness-harjoitukseen Sydänliiton Youtube-kanavalla.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi