Kustavi ei ole sattumalta yksi Suomen sydänturvallisimmista kunnista
Kustavin sosiaalijohtaja Aino Hynninen iloitsee kunnan saamasta huomiosta ja kannustaa muitakin kuntia panostamaan sydänturvallisuuteen.
Kustavi piirtyy mieleen merellisenä saaristokuntana. Asukkaita Kustavissa on vain vajaa tuhat. Kesäisin kuntaan tulee eloa ja siihen on kaksi erityistä syytä – Saaristorengastie ja tuhannet loma-asukkaat.
Saaristoluonto on valloittanut myös Aino Hynnisen. Kunnan virkamiehelle stressi on tuttu asia ja Aino on huomannut, että sen karistamiseksi on järjestettävä aikaa ja löydettävä itselle sopivat keinot. – Lounastauolla kävellessä minulla on mahdollisuus katsella saaristomäntyjä. Jo siitä syntyy luontoyhteys, joka tuo pienen palautumishetken työn lomaan.
Nyt Kustavi on tunnettu paitsi saaristostaan, myös sydänturvallisuudestaan. Sydänliiton Sydänturvallinen Suomi -verkkopalvelun avaushetkellä Kustavi nousi esiin Suomen sydänturvallisimpana kuntana.
– Kustaville on leimallista innovatiivisuus, yritteliäisyys ja ketteryys. Sydänturvallisuuden parantaminen on yksi hyvä esimerkki, miten nopeasti asioita saadaan tarvittaessa eteenpäin.
Aloite sydäniskurien hankkimisesta tuli luottamushenkilöltä. Asia käsiteltiin nopeasti lautakunnissa ja kunnanhallituksessa. Kunnan ikääntyvän väestöpohjan ja maantieteellisesti hajanaisen rakenteen lisäksi päätökseen vaikutti kesäasukkaiden ja turistien määrä. Kustavi haluaa profiloitua turvallisena kuntana.
Sydäniskurit sijoitettiin paikkoihin, joissa ihmiset liikkuvat paljon. Edistyksellistä on, että osa laitteista on aina saatavilla, koska ne on sijoitettu lämpökaappeihin.
– Sydäniskureihin ei ole kohdistunut mitään ilkivaltaa, vaikka ne sijaitsevat hyvin keskeisillä paikoilla.
Kunnan järjestämissä ensiapukoulutuksissa Aino on saanut luottamuksen omiin taitoihinsa. Sydäniskuria uskaltaa käyttää, koska se neuvoo niin hyvin. Koulutuksissa hän on myös huomannut, että kaikki sydäniskurit toimivat ihan samalla periaatteella merkistä riippumatta.
– Kun kuulin koulutuksessa, miten työkaveri oli elvyttänyt harrastustilanteessa, tuli tunne, että kyllä minäkin siitä sitten selviäisin.
Tarkista kotikuntasi sydänturvallisuuden taso: sydanturvallinensuomi.sydan.fi
Sydänturvallinen kunta
Sydänturvallisuus on varautumista sydänpysähdystilanteisiin maallikkoelvytyksen näkökulmasta. Sydänturvallinen Suomi -verkkopalvelusta voi tarkistaa Suomen jokaisen kunnan ja hyvinvointialueen sydänturvallisuuden tason.
Erityisesti kuntien ja hyvinvointialueiden päättäjille suunnatun palvelun tarkoituksena on konkretisoida sydänturvallisuutta sekä toimia työkaluna sen parantamiseksi.
Kustavi suunnittelee sydänturvallisuuden huomioimista turvallisuussuunnitelmassaan. Sydänturvallinen Suomi -verkkopalvelun avulla tasoa on helppo seurata.
Stressistä palautuminen
- Aino suosittelee luopumaan turhasta stressistä, koska sillä on olennainen merkitys jaksamiselle ja sydänterveydelle. Palautumiseen tulisi kiinnittää työelämässä huomiota paljon nykyistä enemmän.
- Arvosta palautumista ja järjestä sille aikaa. Aino on oivaltanut, että palautumista ei voi jättää pelkästään lomiin, vaan pieniä palautumishetkiä tulee olla jokaisena päivänä.
- Löydä omat tapasi palautua. Ainolle niitä ovat esimerkiksi lounaskävely ja siihen liittyvät lyhyet hetket luonnossa. Luontoyhteyden syntymiseen ei aina tarvita patikointireissuja, vaan parasta arjen palautumista on, kun katse lepää saaristomännyissä.
- Lue myös Anna Karan juttu kansallispuistoista: Jos metsään haluat mennä nyt…Luonto tarjoaa oivan paikan rentoutumiselle ja sellaisena se kannattaa kohdatakin. Tervetuloa kansallispuistoon.
- Mikä on sydäniskuri? Sydäniskuri eli defibrillaattori on laite, jolla pyritään palauttamaan sydän lyömään normaaliin tahtiin. Lue lisää sydäniskurista.