Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Lääkehoito / Lääketieto on lähellä Minna Jacobsonin sydäntä

Lääketieto on lähellä Minna Jacobsonin sydäntä

Myynnin johtaja Minna Jacobson kuuntelee mielellään veden liplatusta Lohjanjärven rannalla. Toisinaan jopa aaltojen pauhu rauhoittaa hänen mieltään. Luonto tarjoaa vastapainoa työlle, jonka hän aloitti Lääketietokeskuksessa elokuun alussa.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 9.3.2020
Kemian diplomi-insinööriksi valmistumisensa jälkeen Minna Jacobson kiinnostui myyntitehtävästä, jossa hän voi hyödyntää mikrobiologian ja biokemian osaamistaan. Uusien – ihmisten ja eläinten hyvinvointia lisäävien – innovaatioiden tuonti markkinoille innostaa ja vaikuttaa hänen työnsä merkityksellisyyteen edelleen. Kuva: Ari Heino

Lääketieto on nykyään Minna Jacobsonille tuttua. Minna haki nykyiseen työhönsä, koska kokee Lääketietokeskuksen kehittyneen viimeisen vuosikymmenen aikana kirjankustantajasta ja kouluttajasta monipuolisten lääkkeisiin liittyvien digitaalisten palvelujen tuottajaksi.

– Tuotamme Kelalle kansallisen eResepti-lääketietokannan. Kun lääkäri määrää lääkettä ja apteekki toimittaa lääkkeen kuluttajalle, potilastieto- ja apteekkijärjestelmissä oleva lääketieto on pääsääntöisesti peräisin Lääketietokeskuksesta. Lisäksi kaikki Pohjoismaissa myynnissä olevat lääkepakkaukset saavat tunnistetietonsa Lääketietokeskuksesta.

Minna kertoo, että Lääketietokeskus yhdistää ainutlaatuisella tavalla lääkeyritykset, terveydenhuollon toimijat ja viranomaiset lääketiedon ekosysteemiin, jossa Lääketietokeskus toimii yhdistävänä tekijänä.

– Nämä edellä mainitut seikat ja uudet kehitteillä olevat palvelut saivat minut kiinnostumaan Lääketietokeskuksesta.

Lääketietokeskuksen toiminta näkyy sydänpotilaan arjessa

Lääketietokeskuksen Kelalle toimittama eReseptin lääketietokanta on käytössä kaikissa potilas- ja apteekkitietojärjestelmissä. Kun lääkäri kirjoittaa reseptin sydänpotilaalle, hän käyttää Lääketietokeskuksen Kelalle tuottamaa lääketietoa. Kun sydänpotilas hakee lääkkeensä apteekista, apteekkijärjestelmässä oleva lääketieto on peräisin Lääketietokeskuksen tietovarannosta.

Sydänpotilaalle Lääketietokeskuksen tuottamat Lääkeinfo.fi ja Pharmacafennica.fi -verkkopalvelut sekä Pharmaca Fennica -mobiilisovellus antavat tietoa potilaan käytössä olevasta lääkkeestä. Ne ovat ilmaisia ja avoimia kenelle tahansa, Minna kertoo.

Minna Jacobson liikkuu paljon kävellen.

Minna Jacobson liikkuu paljon kävellen. Minna harrastaa myös uintia ympäri vuoden. Kuva: Ari Heino

Minna Jacobson

  1. Minna kuvailee itseään energiseksi ja iloiseksi luonnon ystäväksi. Eläimet ovat lähellä hänen sydäntään. Luonnossa Minnaa innostaa eri vuodenaikojen tarkkailu, eläimet ja linnut sekä veden äärellä oleskelu. Käveleminen metsässä varsinkin tuulisena päivänä on hänen mielestään parasta. Puiden humina saa ajatukset kulkemaan vapaasti ja mieli rauhoittuu. Myös lintujen ja eläinten seuraaminen on antoisaa.
  2. Yleensä Minna liikkuu kävellen puolisonsa kanssa. Kesällä he kalastavat ja liikkuvat veneellä. Minna harrastaa myös uintia ympäri vuoden.
  3. Valokuvauksessa Minnaa kiehtoo uuden näkökulman löytäminen ja sen ainutlaatuisen kuvan taltioiminen. Hän kuvaa mieluiten liikkuvaa vettä, tosin myös omien kissakavereiden ja tyttärien kuvaaminen on hänelle mieluista.

 

Mikä lääketieto?

  • Saadakseen myyntiluvan lääkkeen hyötyjen on oltava suurempia kuin riskien. Lääkkeen on oltava tehokas tietyn sairauden hoidossa ja käyttäjälleen riittävän turvallinen. Lääkeyrityksen on osoitettava, että lääke on laadultaan moitteeton.
  • Lääketieto sisältää tietoa lääkkeen turvallisesta käytöstä: pakkausselosteista, lääketurvatiedotteista ja riskinminimointimateriaaleista.
  • Lääketietoa löytyy muun muassa Pharmaca Fennica -mobiilisovelluksesta lääkkeen kauppanimellä, käyttöaiheella, vaikuttavalla aineella, yrityksen nimellä,
    Vnr:llä tai viivakoodilla.

Haluatko lisätietoa sydän- ja verisuonilääkkeistä? Sydän.fin Lääkehoito-osiosta löydät lääkkeitä koskevia artikkeleita.

Lisätietoja lääkkeistä löydät myös Lääketietokeskuksen verkkosivuilta.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi