Laatuteos Aino Kallaksesta
Kirjailija Aino Kallas oli aikanaan huomiota herättänyt ja yhä elämänkohtalonsa vuoksi kiinnostava henkilö. Kukapa ei olisi, jos on saanut kunnian esiintyä Eino Leinon muusana?
FT Silja Vuorikuru ei kuitenkaan tyydy kaitaan näkemykseen. Hän antaa elämäkerrassaan tilaa Kallaksen monille puolille: kirjailijalle, puolisolle, äidille ja kehittyvälle, kypsyvälle ihmiselle.
Tuloksena on tutkijan ja suomalaisuusmiehen Julius Krohnin päämäärätietoisen Aino-tyttären vivahteikas kuva. Varhain isänsä menettänyt tyttö joutui elämään torsossa perheessä, jonka arkea sumensi äiti Minnan lamaannuttava masennus. Sairaudetkin koettelivat, jopa niin ankarasti, ettei Aino voinut kirjoittaa ylioppilaaksi.
Aino Kallas eli vuosina 1878–1956. Niihin mahtuu paljon dramatiikkaa Suomen ja Viron itsenäistymisestä sotiin, traagisista perhekohtaloista pakolaisuuteen. Vuorikuru laventaa taidolla yksityistä kokemusta yleiseksi: lukija pääsee osalliseksi siitä, mitä poliittiset virtaukset ja historialliset tapahtumat ovat merkinneet yksityiselle ihmiselle ja valtioiden kulttuurielämälle. Hän tapailee ajan henkeä, ilmapiiriä muokanneita arvoja ja asenteita.
Painavimmaksi noussee silti Kallaksen teosten syntyprosessia käsittelevä osuus. Vuorikuru taustoittaa kirjailijan käsityötä, aiheiden valintaa ja kehittymistä, aineiston keruuta ja taiteellisesti vahvan kielen kypsyttelyä. Erityisen kiinnostava on Kallaksen kansainvälisen uran vaiheitten kuvaus.
Vuorikuru kirjoittaa Kallaksen ulkoista ja sisäistä tarinaa liikoja tulkitsematta, tutkijan asiallisella ja tinkimättömällä otteella. Tekstin imu ja voima syntyy harkitusta, hyvin rytmitetystä sanankäytöstä ja mietityistä painotuksista. Sen ansiosta lukukokemuksesta tulee tavattoman miellyttävä.
Silja Vuorikuru: Aino Kallas – Maailman sydämessä. SKS 2017.