Hyppää sisältöön

Löydä sydämesi luonnossa

Kortteenperän sydämenmuotoisella lammella tulee noukittua marjoja. Liikunnallisen metsäretken päätteeksi sekä keho että mieli laulavat kiitosta. Oi tätä Suomen suloutta!

Hannele Niemi, Marja Seppälä
Julkaistu 9.3.2017
Päivitetty 28.5.2018
Ilkka Karttunen sekä Ranuan Punapäistä puolet, Esa Nurmela ja Sauli Saarijärvi, lähtevät mieluusti luonto-oppaiksi. Lapin miehet ymmärtävät, että joitakuita metsä voi pelottaa.

Ranua tunnetaan ehkä parhaiten eläinpuistostaan, mutta matkailuveturinsa ohella toki paljosta muustakin, kuten pohjoisen jylhistä maisemistaan.

Niissä on helppo noudattaa ihmisen ikiaikaista sisäistä kutsua luontoon, löytämään levon ja rauhan ohella myös syötävää ja kotiin tuotavaa.

Syksyllä Kortteenperälle lähti rentoutumaan ranualainen monialayrittäjä Ilkka Karttunen, joka työkseenkin liikkuu ja kuvaa luonnossa.

Pohjoinen Disain -yrittäjän avainajatuksena on aina kiireenkin keskellä rauhoittua hetki metsässä. Ja nyt ehkä noukkia muutama karpalokin.

Retkestä jäi niin hyvä mieli. Tuli taas kuultua sydämenääntä ja nautittua Suomen upeasta luonnosta. Samaa ranualainen suosittelee muillekin.

Karttunen tietää olevansa joidenkin kanssakulkijoiden silmissä jopa outo. Kuinka kukaan kestää vuorokausia yksin sydänmailla?

Syntyjä syviä tähtitaivaan alla

– Monelle metsä voi olla pelottavakin paikka. Minulle se merkitsee rauhoittumista.

– Olen pienestä pitäen viihtynyt hiljaisuudessa tähtitaivaan alla. Siellä kerkiää miettiä syntyjä syviä.

Metsienmies on viipyillyt muun muassa Hossan kansallispuistossa kolme vuorokautta 46 asteen pakkasessa. Majapaikkanaan hän piti moottorikelkalla paikalle vetämäänsä asuntovaunutasoista koppia.

Matkailuyrittäjänä hän on seurannut, kuinka Suomen luonto ja hiljaisuus vetävät puoleensa vuosi vuodelta enemmän ison maailman asukkaita, viime aikoina etenkin Aasiasta.

– Kunpa itsekin ymmärtäisimme arvostaa tätä rikkautta. Ja osaisimme pitää luontomme puhtaana, sitä hoitaen ja myös hyödyntäen.

Kolmen koon sankkko

Sydänlammen löysi ranualainen Esa Nurmela metsänhoitotöissään Kortteenperällä. Kotona piti vielä tarkistaa kartasta muoto: Sydän se on!

Mies esitteli löytönsä ryhmälleen, joka tottelee nimeä Ranuan Punapäät. Kahdeksisen vuotta sitten syntyneeseen poppooseen kuuluu Nurmelan ohella kolme muuta yrittäjää, Kalervo Liimatainen, Jari Kelahaara ja Sauli Saarijärvi.

Alkuperäisajatuksena oli löytää hauska tapa markkinoida Ranuan arvomarjoja, hillaa ja karpaloa.

Nyt Punapäät tempaisevat missä milloinkin; paitsi kotiseutunsa puolesta, myös kannustaakseen suomalaisia arvostamaan harvinaista luontorikkauttamme.

Keinoksi löytyi sankkko, kolmella k:lla. Niitä ostettiin alkuun 4 000, jaettavaksi muun muassa messuilla, varustettuina Ranua-esittein ja -tarroin. 10 litran muovisankkkoja on jaettu jo noin 35 000.

Kännykät pois -paniikki

Messuillahan pitää erottua. Poppoo päätti panostaa pukeutumiseen. Sotisopaan kuuluvat peruukin ja aurinkolasien ohella vanhoista verhoista mittatilaustyönä tehdyt housut ja kirpputorilöytöinä puvuntakit.

Kaikkialla nelikko otetaan vastaan naurulla, johon se vastaa naurulla. Muurit murtuvat, asioita sanotaan suoraan sydämestä, eikä kukaan loukkaannu.

– Moni sanoo, että nyt minä lähden mettään, kun on tämä sankkkokin.

Moni on uskoutunut väsyneensä ainaiseen meluun ja haaveilevansa luontoon lähdöstä. Kaikilla vain ei ole paikkaa, osaamista tai uskallusta.

Ranualaiset suostuvat iloiten oppaiksi. Ja varoittavat ottavansa joskus retkeläisiltä kännykät pois, mikä monissa herättää lähes paniikkia.

– Tänä päivänä ollaan niin riippuvaisia tekniikasta. Ja miten paljon se meitä kuormittaa!

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset