Löysin etsimäni!
Eva Ratinen löysi Sydänmindfulnessista välineitä rauhoittumiseen ja mielen hallintaan.
– Olin pitkään hakenut eri paikoista vertaistukea ja apua, että pääsisin omassa tilanteessa eteenpäin, kertoo viime syksynä Helsingin sydänkuntoutujien ryhmässä aloittanut Eva Ratinen.
Eva oli edellisenä syksynä sairastunut flunssan ja olo oli voimaton. – Pulssi löi miten sattuu. Huolestuneena hän hakeutui lääkäriin, joka vahvisti oman diagnoosin: ”Varmaan huono vointi liittyy flunssaan”. Eva tuumasi itsekin, että antaa ajan kulua. – Ajattelin, että kyllä tämä tästä – mutta ei se siitä. Oma mieli rupesi toimimaan itseä vastaan, säikyin ja vointi huononi. Pari kertaa piti kutsua ambulanssi.
Viimein heltisi lähete perusteellisiin sydäntutkimuksiin. Löytyi runsaasti lisälyöntejä, mutta ei vaarallisia. Kardiologin mukaan ne kuuluvat ikään. Keskustelu jäi lyhyeksi, eikä hälventänyt pelkoja. Tutkiminen päättyi, mutta vointi ei parantunut. – Miksi voin näin huonosti, vaikka lääkäri sanoi, että ei sinussa ole mitään vikaa, Eva mietti.
Sairaanhoitaja ohjasi onneksi sydänkuntoutusohjaajan luo, jolta sai hyödyllistä tietoa Sydänliiton palveluista ja lisää löytyi Sydänliiton verkkosivuilta. Sydänmindfulness-kurssi kiinnosti.
– En tiennyt, mitä Mindfulness on. Sanan olin kuullut ja mielen hallintaan sen yhdistin.
Useimmille kurssille edellytettiin lääkärintodistusta, mutta sitä Eva ei saanut, koska sydämestä ei löytynyt sitä edellyttävää vikaa. Asia jäi siihen.
– Syksyllä aloin olla jo melkoisen kiukkuinen. Mietin, mitä voisin tehdä. En voi pelästyä jokaisesta rytmihäiriöstä. Kaipasin, että voisin oppia tekniikoita, joilla voisin rauhoittaa itseni. Ymmärsin, että säikkyminen vain pahensi tilannetta. Viimein rohkaistuin pyrkimään kurssille, vaikka minulla ei ollut lääkärintodistusta. Onnistuin saamaan paikan, kun ryhmässä sattui olemaan tilaa. Sydänmindfulnessiin lääkärintodistusta ei olisi tarvittukaan.
Nyt olo on tyytyväinen, korkeintaan välillä tulee mieleen epäilys ”Saanko minä olla täällä”.
Apua mieleen ja sydämeen
– Olen oppinut hengitystekniikkaa ja sen myötä rauhoittumista, mikä vaikuttaa niin mieleen kuin sydämeen, Eva Ratinen miettii. – Olen saanut hoitoa mielelle ja ryhmän kautta vertaistukea ja ymmärryksen, että on paljon ihmisiä, jotka elävät näin, joilla on samanlaisia oireita, – ja he kuitenkin elävät! Mindfulness ei ehkä sinällään paranna sydäntä, mutta sairaus vaikuttaa mieleen ja menetelmä auttaa mielen hallintaan.
Eva tuntee itsensä onnekkaaksi, kun on jaksanut etsiä apua ja saanut tarpeellista ohjausta sydänkuntoutusohjaajalta. Häntä surettaa niiden puolesta, jotka eivät jaksa lähteä etsimään apua. Eva on myös huomannut, että jotkut karsastavat Mindfulnessia ja pitävät sitä huuhaana, vaikka menetelmän tehosta muun muassa stressin vähentämiseen tai verenpaineen alentamiseen on tutkimusnäyttöäkin
– Mindfulness ollut ihan yksi avaintekijöistä, että voin nyt hyvin, hän sanoo painokkaasti. – Minä tarvin sen tekniikoita. Ohjaaja vie eteenpäin: ollaan ihan hiljaa, lasketaan hengityksiä, keskitytään ajatuksiimme. Ajatusten keskittäminen kyllä on tosi vaikeaa. Vaikka kuinka keskittyy, ajatukset harhailevat muissa asioissa. Aina vaatii päätöksen keskittyä, täytyy muistuttaa itseään rauhoittumisen merkityksestä.
Harjoittelu on vähentänyt oireita ja rauhoittanut mieltä. Rytmihäiriöt ovat vähentyneet. Syksyllä tekemättä jäänyt Italian matka ei enää keväällä tuntunutkaan liian uskaliaalta.
– Syksyllä en uskaltanut lähteä matkalle. Muljahduksia oli silloin ihan koko ajan, nyt niitä on tosi harvoin.
Eva Ratinen on ikänsä liikkunut ”110 prosentin teholla”. Sydänoireet kuitenkin pelottivat, eikä hän enää tiennyt, mitä uskaltaisi tehdä. Sydänmindfulness on ollut oiva tapa opetella tuntemaan omaa kehoa silloin, kun lääkärin ohje ”Kuuntele kehoasi” aiheutti hämmennystä.
– Olen kokenut harjoittelun hirveän turvalliseksi. Täällä otetaan koko ajan huomioon oman kehon mukaan tekeminen. Tämän jälkeen voisin kuvitella, että osaisin jo toimia myös yleisissä jumpissa omaa kehoa kuunnellen.
Ennen kaikkea Sydänmindfulness on auttanut Evaa hyväksymään oireensa: – Enää oleminen ei vie niin paljon energiaa. Olen kokenut, että tämä on yksi asia muiden joukossa, omalta osaltaan auttanut – mutta myös aika tekee tehtävänsä.
Sydänmindfulness (SMF) -harjoituksilla on sydänterveyden kannalta positiivisia vaikutuksia:
- verenpaineen alentuminen
- sydämen lyöntitaajuuden hidastuminen ja sykevaihtelun kasvu (vähentää sydäninfarktin ja äkillisen sydänkuoleman riskiä)
- elimistön stressitason lasku
- elämänlaadun koheneminen
*****************************************
Helsingin Sydänkuntoutus ry:n seuraava Sydänmindfulness-kurssi alkaa 22.9.2015. Kymmenen hengen ryhmä kokoontuu tiistaisin klo 12 Sydäntalon liikuntatiloissa, Oltermannintie 8.
Ohjaajana fysioterapeutti, mindfulnessohjaaja Sirpa Tuominen.