Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Mari Mörön puutarhassa versoo

Mari Mörön puutarhassa versoo

Kylvää, kontata ja kumartaa, sitä puutarhanhoito on, sanoo kirjailija ja kukkasuutari Mari Mörö.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 18.8.2021
Mari Mörö. Kuva Stefan Bremer

Lomalla Mari Mörö naputteli puutarhaansa kiveystä vanhoista tiilistä. Kolmenkymmenen asteen helteet tekivät sen, että naputtelun puutarhuri teki öiseen aikaan. Kaikkiaan 35 neliötä kivettyä pihaa ja polkuja. Se oli koronakesän urakka ja vei 142 tuntia.

Mörö asuu ja hoitaa puutarhaa Saarijärven rannalla Etelä-Savossa. Puutarhainnon hän sain osittain kodin perintönä. Lisäintoa tarjoaa se, että hän hankki pienen palan maata.

– Tämä vuosituhat on sulan maan aikaan mennyt aika tarkkaan ulkotöissä.

Puutarhan hoidossa ja erikoisien kasvien kasvatuksessa Möröä viehättää ”koko paketti”.

– Se, että on ikään kuin arpaa vetämässä jokaisen siemenen myötä. Jatkuvuutta pitää olla ja haasteita, niitä kasvikunta edustaa monen muun asian lisäksi.

Monen monista kasveista huolimatta puutarhurin rakkain kasvi on hänen poikansa antama tammi. Poika kasvatti sen siemenestä. Nyt tammi on kasvanut noin seitsemän metrin korkeuteen.

Uuden kasvihuoneen avajaisia Mari Mörö vietti juhannuksena. Monenlaiset hyötykasvit, kuten tomaatti, basilika ja kesäkurpitsa, saavat oman tilansa kasvihuoneen suojasta.

Mielen rauhoittumisen perään Mörö ei puutarhaansa hoida.

– On paljon tärkeämpiäkin rauhoitettavia asioita! Vilkas mielenlaatu ja pieni levottomuus on kirjailijan työssä suotavaa.

Puutarhureiden iloksi kirja

Erikoisuudet kiehtovat monia puutarhureita. Niin myös Mari Möröä. Kirjassaan Vapaammin versoo (Teos, 2021) Mörö kertoo esimerkiksi nenäliinapuun (Davidia involucrata) hankinnasta ja siitä, miten vaikeaa oli löytää edes kyseisen puun siemeniä saatikka taimia. ”Kruisailin kuitukaapeleita pitkin käsi krampissa ja liehuin maasta ja maanosasta toiseen” hän kirjoittaa. Floridalaisen bloggarin ansiosta siemenet saapuivat Suomeen. Lopulta niitä löytyi myös Etelä-Savosta – kylläkin Hollannista kulkeutuneita.

Kirjassaan Mörö kertoo myös esimerkiksi puutarhateemoista, kasvientunnistamissovelluksista ja luonnon inhimillistämisestä. Kirjassa tarinat rönsyävät ja saavat lukijan hymähtelemään tyytyväisenä.

–  Tämä on jo ties kuinka mones kirjani, ja rakastan puutarhan lisäksi suomen kieltä. Kaunokirjallisin keinoin tehtyjä puutarhakirjoja ilmestyy meillä todella vähän, ja olen kiitollinen, jos saan tuottaa iloa lukijoille.

Mari Mörön blogissa Vapaasti versoo lukija pääsee kurkkaamaan kirjailijan ihastuttaviin puutarhoihin Savossa ja Vancouverinsaarella. Kasveja ja puutarhoja hän on kuvannut vuodesta 2005. Uudistuneen Vapaasti versoo -blogin hän aloitti 2019.

 

Lue myös:

Puutarhasta voimaa ja hyvää mieltä

Kotimaisten marjojen lumoissa

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi