Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Walk & Talk Presidentin #liikkumishaaste

Walk & Talk Presidentin #liikkumishaaste

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö haastoi 75-vuotis­päivänsä merkeissä suomalaiset kävelemään ja keskustelemaan toistensa kanssa.

Teksti ja kuva Kalle Virtapohja
Julkaistu 30.10.2023
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö järjesti syntymäpäiväviikollaan 27. elokuuta kaikille avoimen kävely­tapahtuman. Sen aikana kierrettiin Töölönlahden ympäri keskustellen. Presidentti kertoi kävelevänsä päivittäin noin 12.000 askelta.

Presidentti Sauli Niinistön syntymä­päiviä vietettiin elokuussa liikuttavasti – kävellen. Juhla­viikon alussa tasavallan presidentin kanslia lähetti tiedotteen, jossa kansalaisia kehotettiin kävelemään ja puhumaan toistensa kanssa.

Kehotusta noudatettiin innolla ja lapikasta ladottiin juhlatunnelmissa tantereeseen ainakin Helsingissä ja useilla muilla pääkaupunkiseudun paikkakunnilla, samoin Tampereella, Turussa, Naantalissa, Oulussa ja Enonkoskellakin.

Helsingin päätapahtuma toteutettiin Töölönlahden rannalla ilman fanfaareja. Presidentti selvensi Pikku-Finlandian edustalla itse esittämäänsä haastetta.

– Pikkulenkki selventää ajatuksia. Minulla on tapana, jos on vaikka joku puhe valmisteltavana, lähteä sitä mietiskelemään, liikkumaan. Sitten on sanottu, ettei siitä paljon apua tainnut olla. Olen vastannut, että tietäisittepä alkutilanteen, presidentti viihdytti kuulijoita.

– Toivoisin, että pyöritetään tätä liikkumishommaa pitkin syksyä ja kauemminkin, hän esitti.

Monisatapäisen osanottajajoukon osalle tuli puheiden pitämisen sijaan onnittelulaulujen laulaminen pienessä tihkusateessa ennen ja jälkeen kierroksen.

Kutsua oli noudattanut myös muutama urheilija, kuten liikunnanopettaja Jarkko Kinnunen, joka on kilpakävellyt Suomen paidassa enemmän kuin kukaan muu: MM- ja olympiakisoissa yhteensä 550 kilometriä.

Presidentin haaste oli kaksiosainen. Liikkumisen lisäksi hän kannusti puhumaan kanssakulkijoiden kanssa: Walk and Talk. Presidentin haastamina jopa ajatusmaailmoiltaan etäällä toisistaan olevat poliitikot Jani Mäkelä, Atte Harjanne ja Eva Biaudet tulivat samalle lenkille.

Mukaan tuli myös viihdesensaatio Käärijä eli Jere Pöyhönen. Hän vaihtoi muutaman sanan presidentin kanssa ja keräsi sen jälkeen tarra­paperin tavoin nuorempia kävelijöitä ympärilleen. Samalla syntyi spontaania ajatusten vaihtoa.

Kohtaamisia siis tapahtui presidentin toiveen mukaisesti. Presidentin hyvinvointiresepti Walk & Talk oli heti menestys.

Tietoa kävelyn hyödyistä

UKK-instituutin mukaan kävely parantaa kestävyyttä, kuormittaa alaraajojen lihaksia, tekee hyvää nivelille, laskee verenpainetta, parantaa veren rasva-­arvoja ja ruuansulatusta, tehostaa rasva- ja sokeriaineenvaihduntaa, auttaa painonhallinnassa, tasaa verensokeria, parantaa mielialaa ja unen laatua sekä helpottaa nukahtamista ja voi lisäksi auttaa tuki- ja liikunta­elinvaivoissa.

Sauli Niinistö

1. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö (s. 24.8.1948) on aina ollut reipas ja liikunnallinen. Nuorena hän kulki koulumatkojaan kävellen ja heitti keihästä noin 50 metriä.

2. Ministerivuosinaan Niinistö tuli tunnetuksi innokkaana rullaluistelijana. Hän on ollut suojelijana rullaluistelutapahtumissa. Presidenttinäkin hänet on nähty lenkillä niin Yhdysv­alloissa kuin Kiinassakin ja kaikkiaan hän on rullaluistellut yli 30 maassa.

3. Presidenttinä Niinistö on tullut tunnetuksi pipo­lätkän pelaajana. Pipolätkä on matalan kynnyksen liikuntaa, jossa ei taklata. Eri ikäiset voivat osallistua peliin samanaikaisesti.

Tutustu aikuisten liikuntasuositukseen (sydan.fi)

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi