Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Mari Olli muistelee tornista avautunutta Sienaa ja arvostaa tapakulttuuria

Mari Olli muistelee tornista avautunutta Sienaa ja arvostaa tapakulttuuria

Sydänmerkin tuotepäällikkö Mari Olli muistelee syksyn tullen Italian matkan monia mieleenpainuvia elämyksiä.

Anna-Maija Järvi-Herlevi
Julkaistu 1.10.2013
Päivitetty 27.8.2018
Sydänmerkin tuotepäällikkö Mari Olli on kaikkiruokainen kulttuurin kuluttajana.

 

– Niin Roomasta kuin Toscanastakin, hän kertoo. – Mieleen jäi esimerkiksi Colosseum ja Sienan maisemat tornista katsottuna. Mieleen on jäänyt myös kuvakudosnäyttely Jyväskylässä.

 Kulttuurin kuluttajana Olli on kaikkiruokainen:
– Kulttuurielämyksiä tulee harrastettua ehkä kerran kuussa. Elokuvat ja kirjojen lukeminen ovat tavallisempia, teatterissa ja erilaisissa näyttelyissäkin tulee käytyä, ja kesäteatterissa.

Vaikka edessä on syksy ja talvi, kysyn jo vinkkejä ensi suven kulttuuripiknikeille.
– Kasvikset, hedelmät ja marjat ovat kesällä parhaimmillaan. Ihanat tuoreet mansikat, herneet ja muut torin antimet ovat herkullista evästä ja maistuvat yleensä kaikille. Isompaan nälkään eväskoriin tai kylmälaukkuun voi pakata vaikkapa sämpylät, ehdottaa Olli.

Hän ei rajaa kulttuurin käsitettä pelkästään taiteeseen:
– Hyvät tavat ovat ilman muuta osa kulttuuria – mahdollistavathan ne sujuvan kanssakäymisen tuttujen ja tuntemattomien kanssa sekä helpottavat erilaisissa tilanteissa ja ympäristöissä selviytymistä.
Tapojen opettaminen on ennen kaikkea kotiväen ja muiden läheisten ihmisten vastuulla. Mutta koulussakin taitoja hiotaan. Elämässä selviää melko pitkälle, jos ymmärtää erilaisuutta ja osaa ottaa toiset ihmiset huomioon. Toimii niin, että itsellä ja toisilla on mukava olla.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi