Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Mikä ihmeen QT-aika?

Mikä ihmeen QT-aika?

QT-aika on yksi monista sydämen sähköisen toiminnan mittareista, joita tarkastellaan sydänfilmistä eli EKG:stä.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 22.10.2021
Kuvitus iStock

QT-aika on EKG:stä mitattava ilmiö, joka kuvastaa sydämen supistumisen jälkeistä sähköistä palautumista eli rentoutumisvaihetta. QT-aika syntyy, kun solujen pinta­kalvojen pienet ionikanavat avautuvat ja sulkeutuvat tarkalleen määrätyssä tahdissa.

Pidentynyt QT-aika on merkki ionikanavien toimintahäiriöstä, jolloin palautumisvaiheen sähköinen toiminta muuttuu. Tilanne voi altistaa erityiselle rytmihäiriölle, kammiotakykardialle. Rytmihäiriön oire on välitön tajunnanmenetys. Joskus häiriö voi edetä kammiovärinäksi, joka johtaa elvyttämättä sydänpysähdykseen.

Virhe ionikanavien toiminnasta vastaavassa geenissä voi aiheuttaa synnynnäisesti pidentyneen QT-ajan. Periytyvän sairauden nimi on pitkä QT- oireyhtymä (LQTS; long QT syndrome). Suurin osa geenivirheen kantajista on oireettomia koko elämänsä. Kohtauksia voidaan estää lääkityksellä ja tahdistinhoidolla.

Aika ei ole vakio

Sykkeen noustessa QT-aika lyhenee ja hidastuessa se pitenee. QT-aika on normaalisti naisilla hivenen pidempi kuin miehillä. EKG-laitteet ilmoittavat QT-ajan automaattisesti, mutta tulos on altis virheille. Siksi lääkärin pitää varmistaa poikkeava tulos omalla mittauksella.

QT-aika voi pidentyä myös ilman periytyvää alttiutta, sillä eräät lääkeaineet, erityisen hidas syke tai matala veren kalium­taso voivat vaikuttaa ionikanavien toimintaan. QT-aikaan vaikuttavia lääkkeitä ovat mm. eräät rytmihäiriölääkkeet ja mielialalääkkeet, sekä mysiini-antibiootit. QT-ajan mittaaminen kuuluu näiden lääkkeiden rutiini­seurantaan.

Lue myös:

Sanna Laitinen sai kumppanikseen pitkä QT -oireyhtymän

Tiesitkö että…
Sydänlapset ja -aikuiset ry:ssä toimii valtakunnallinen Pitkä QT -ryhmä. Mikäli kaipaat kuuntelijaa, ota rohkeasti yhteyttä yhdistyksen tukihenkilöihin.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi