Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Tunne arvosi – mittaa verenpaineesi

Tunne arvosi – mittaa verenpaineesi

Vielä parikymmentä vuotta sitten verenpaine piti käydä mittauttamassa hoitajan tai lääkärin vastaanotolla. Nykyään kohonnut verenpaine todetaan ja sen hoidon onnistumista seurataan kotimittauksilla.

Mari Blek-Vehkaluoto, asiantuntija, elvytys ja riskitekijät
Julkaistu 23.8.2021
Tarkista ennen kotimittausten aloittamista, että mittari, mansetti ja mittaustekniikka ovat kunnossa. Kuva Anna Kara

Kotimittaus on paitsi helppoa, se on oikein tehtynä myös luotettavampaa kuin vastaanottomittaus. Kotioloissa mittauksia voi tehdä itselle sopivana ajankohtana ja vastaanotolla monella ilmenevä valkotakkiverenpaine ei vääristä käsitystä todellisesta verenpainetasosta. Tarkista kuitenkin ennen kotimittausten aloittamista, että mittari, mansetti ja mittaustekniikka ovat kunnossa.

Kotimittaus edellyttää, että käytössä on luotettava, puolueettomassa testissä hyväksytty olkavarsimittari. Olkavarren ympärille kiedottavan mansetin tulee olla oikean kokoinen. Liian pieni mansetti antaa todellista painetta korkeamman ja liian suuri mansetti puolestaan todellisuutta alhaisemman lukeman. Mittaa oman olkavarren ympärysmitta ja valitse mansetin koko sen mukaisesti. Rannemittaria suositellaan vain, jos omaan olkavarteen ei ole saatavilla sopivan kokoista mansettia.

Verenpainemittarin kunto ja paineanturin tarkkuus suositellaan tarkistettavan 2–3 vuoden välein. Varmista ostohetkellä, miten laitteen tarkistus ja huolto onnistuvat. Tutustu oman mittarin ominaisuuksiin ja lue sen käyttöohje, vaikka se tuntuisikin turhalta.

Yksittäisistä mittauksista mittaussarjoihin

Jokaisen aikuisen tulee tietää oma verenpainetaso. Yksittäisillä mittauksilla ei ole juurikaan merkitystä, koska verenpaine vaihtelee hetkestä ja tilanteesta toiseen. Tänä päivänä suositellaan verenpainetason selvittämiseksi neljän tai seitsemän vuorokauden mittaussarjoja. Jos lääkärisi ei ole ohjeistanut muuta, mittaa verenpaine ennen lääkkeen ottoa aamulla ja uudestaan illalla.

Mittausten tiheys riippuu tilanteesta. Hoidon alussa ja sen muuttuessa tarvitaan tiheämpää seurantaa. Kun hoitotavoite on saavutettu, riittää mittaukset silloin tällöin. Pidempi mittaussarja tehdään ainakin ennen seuraavaa lääkärin tai hoitajan seurantakäyntiä.

Mittausrutiineilla luotettava tulos

Verenpaine vaihtelee vuorokaudenajan, monien arkipäivän tilanteiden ja tunnetilojen mukaan. Vakioi siksi mittausolosuhteet mahdollisimman huolella. Vältä raskasta liikuntaa, tupakointia, alkoholia, kahvia, teetä sekä kola- ja energia­juomia puoli tuntia ennen mittausta. Mittaa verenpaine meluttomassa ja lämpimässä tilassa, kiireettömästi.

Istu selkänojalliseen tuoliin niin, että kumpikin jalka on tukevasti maassa ja että saat kyynärvarren tuettua ja rennoksi. Mansetin tulee olla sydämen tasolla. Rauhoitu viideksi minuutiksi, ennen kuin käynnistät mittarin. Älä puhu tai liiku mittauksen aikana. Tee mittaus kahdesti 1–2 minuutin välein. Kirjaa kumpikin tulos muistiin ja laske keskiarvo koko mittaussarjan aikana mitatuista arvoista.

Omaseuranta on tärkeä osa hoitoa

Suomalaisten verenpaineita ei vielä tällä hetkellä hoideta riittävän hyvin. Vain alle puolella verenpaine­lääkettä käyttävistä verenpaine on hoitotavoitteessa. Älä tyydy siihen, että verenpaine on koholla, vaan pyydä apua sen alentamiseen. Tähän tarvitaan aina elintapojen tarkistus ja usein myös lääkettä tai lääkeyhdistelmää. Hoidon tuloksia seurataan kotimittauksilla. Sinulla potilaana on siis tärkeä rooli, mutta älä jää yksin. Hyvään hoitoon kuuluu myös lääkärin tai hoitajan vuosittaiset seurantakäynnit, puhelut tai sähköinen asiointi.

3 vinkkiä verenpaineen kotimittauksesta

  1. Jos sinulla on todettu kohonnut verenpaine, varmista että tiedät oman hoitotavoitteesi. Tavallisimmin se on kotimittauksissa alle 135/85 mmHg, mutta tavoitteeseen vaikuttavat muut sairaudet ja yksilölliset tekijät.
  2. Hyödynnä veren­painearvojen seurannassa ja keskiarvojen laskemisessa esimerkiksi puhelinsovelluksia tai Sydänliiton Verenpaineen kotiseuranta -Excel-taulukkoa.
  3. Tunnustele pulssisi mieluiten aamuin illoin, mutta ainakin verenpainemittauksen yhteydessä. Epäsäännöllinen pulssi voi olla merkki eteisvärinästä, joka saattaa hoitamattomana johtaa aivoinfarktiin. Joissakin mittareissa on paitsi pulssitiheyden myös epäsäännöllisen pulssin näyttävä ominaisuus.

Tarkemmat ohjeet: Verenpaineen kotimittaus

 

Lue myös ylilääkäri Anna-Mari Hekkalan artikkeli: Painetta vain sopivasti – muista nämä verenpaineesta

Sasse Savolainen otti hammasharjan mukaan sairaalaan, kun työterveyslääkäri niin neuvoi. Pallolaajennus auttoi. Nyt toipilas saa käydä salilla ja musiikinteko maistuu, vaikka pelkojakin jäi. Lue Sassen haastatelu.

Ruokaa pöytään puolivalmisteista (sydanmerkki.fi)

Miten toimin, jos näen jonkun lyhistyvän maahan tai löydän jonkun maasta makaamasta? (defi.fi)

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi