Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Hui, huippaa! Voiko se johtua sydämestä?

Hui, huippaa! Voiko se johtua sydämestä?

Huimaus voi johtua sydämestä. Lähde viipymättä lääkäriin, jos huimaus ilmaantuu liikkuessa tai huimaukseen liittyy rintakipua tai peräti tajunnanmenetys.

Essi Kähkönen
Julkaistu 3.2.2018
Päivitetty 29.3.2019
Kuva: Johannes Romppanen

Nousin istualta seisomaan liian nopeasti ja minua alkoi huipata. Normaaliako?

Ketä tahansa voi huimata, kun nousee nopeasti makuulta istumaan tai istuma-asennosta jaloilleen. Tällainen huimauksen tunne johtuu siitä, että verenpaine laskee äkillisesti, eikä verenkierron säätelyjärjestelmä ehdi sopeutua riittävän nopeasti asennon muutokseen. Nouse siis ensin sängyn laidalle istumaan, odota hetki ja lähde vasta sitten liikkeelle. Näin verenpaine pysyy mukana vaihtuvissa asennoissa.

Minulla on korkea verenpaine. Voiko se aiheuttaa huimausta?

Huimauksen taustalta löytyy joskus liian alhainen tai korkeuksiin kohonnut verenpaine. Matala verenpaine on melko harvinainen, pitkäaikaisen huimauksen syy.

Tehokas, verenpainetta alentava lääkitys, erityisesti nesteenpoistolääke furosemidi, voi kuitenkin lisätä huimausta.  Verenpainelääkkeen vaihtoa toiseen kannattaa kokeilla.

Voiko sydänsairauksiin liittyä huimausta?

Kyllä vain. Huimaus on tavallisimpia oireita sydämen rytmihäiriöissä, kuten eteisvärinässä tai kammiotakykardiassa sekä silloin, jos sydän lyö liian harvakseltaan.  Harvalyöntisyyskohtauksessa kyse on siitä, että sydämen syke käy niin hitaaksi, että sydämen pumppaaman verimäärän niin sanottu minuuttitilavuus romahtaa. Liian hidas syke ei toisin sanoen jaksa pitää aivojen järjestelmiä käynnissä.

Mistä sitten liian hidas syke johtuu? Monestakin eri syystä: Eteissolmuke voi toimia vaillinaisesti, jolloin puhutaan sairaan sinuksen oireyhtymästä. Sydämessä voi myös olla eriasteisia katkoksia, jotka johtavat siihen, että sähkö ei kulje sydämessä normaalisti. Hoitona on lähes aina tahdistin, ja jos potilaalla on käytössään sykettä hidastava lääkitys, se pitää lopettaa.

Nämä ovat lähinnä vanhempien ihmisten ongelmia, ja heillä taustalla on usein verenpainetauti ja sepelvaltimotauti. Nuoremmilla ihmisillä oireet voivat liittyä sydänlihaksen itsenäisiin sairauksiin eli kardiomyopatioihin.

Milloin lääkäriin?

Jos lääkäri epäilee potilaallaan sydänperäistä huimausta, hän tarkistaa verenpaineen ja sydämen kunnon. Lääkärille kannattaa viedä jo ensivisiitillä omat verenpainemittauslukemat parilta viikolta. Huimausta potevan on hyvä mitata verenpaineensa seisten ja tehdä mittaus kaksi kertaa peräkkäin, 2-3 minuutin välein. Pulssin tunnustelu ranteesta tai kaulalta kannattaa niin ikään opetella: epätasainen syke on lääkärintutkimuksen paikka.

Lääkäri tutkii sydämen, arvioi verenpainelääkityksen tarpeen ja katsastaa myös potilaan käytössä olevat lääkitykset huimauksen syyn selvittämiseksi.

Millaisia ovat sydänperäisen huimauksen hälytysmerkit?

Hälyttäviä piirteitä huimauksessa on, jos huimaus tulee rasituksen yhteydessä: esimerkiksi silloin, jos lenkkeillessä tai pihatöitä tehdessä alkaa huimata.  Samoin lääkäriin on syytä lähteä, jos huimauksen yhteydessä ilmaantuu rintakipua tai rytmihäiriöiden yhteydessä alkaa huipata. Äkillisen tajunnanmenetyksen taustalla on usein sydänperäinen syy.

Asiantuntijana kardiologian erikoislääkäri Juhani Sneck Terveystalosta.

Essi Kähkönen 3.2.2016

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi