Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Museot ja näyttelyt / Moderni elämä näkyy Tennispalatsissa

Moderni elämä näkyy Tennispalatsissa

Helsingin taidemuseon näyttely Modernia elämää vie katsojan suomalaisen modernismin ja kansainvälisyyden aikaan.

Tiina Eloranta
Julkaistu 10.3.2017
Päivitetty 28.5.2018
Modernia elämää! -näyttelynäkymä Kuva: Hanna Kukorelli/HAM

Tänä vuonna Tennispalatsi-rakennus täyttää 80 vuotta. Mikä mainioin hetki koota viiden suomalaisen museon kokoelmanäyttely juuri Helsingin taidemuseo HAMiin.

Modernia elämää! esittelee maistiaisia arkkitehtuurin, muotoilun, kuvataiteen ja valokuvan tarjottimilta. Maistiaisia arkkitehtuurista näyttely tarjoaa heti, kun kävelee portaat museon toiseen kerrokseen. Siellä arkkitehti Eliel Saarisen Chicago Tribune -lehden pääkonttorin pienoismalli ottaa tulijan vastaan. Saarinen osallistui työllään arkkitehtikilpailuun vuonna 1922. Suunnitelma tuli toiseksi, ja Suomen maine modernina arkkitehtuurin maana sai uutta vauhtia.

Silmänruokaa riittää: Koko seinän pituudelta levittäytyy lasivitriini, joka sisältää sulassa sovussa suomalaisen muotoilun valiot, niin Tapio Wirkkalan, Timo Sarpanevan, Kaj Franckin, Toini Muonan, Kyllikki Salmenhaaran, Aune Siimeksen kuin Friedl Holzer-Kjellbergin teoksia. Materiaaleina lasi ja keramiikka täydentävät toisiaan.

Kaksi valtavaa reliefiä lepää kyljellään, niin kuin ne alkujaankin olivat. Laila Pullisen kupariteos Aurinko tunturissa ja Uhra-Beata Simberg-Ehrstömin Metsä-ryijy elävät kovan ja pehmeän materiaalin yhteiseloa. Teokset olivat mukana Montrealin maailmannäyttelyssä vuonna 1967. Teosten koko häkellyttää, kun ne näkee näyttelytilassa.

Vuokon ja Marimekon vaatteiden kuviot ihastuttavat, edelleen. Värit ja kuviot leikkivät rinnakkain. Lasin, keramiikan, taideteosten ja vaatteiden kokonaisuuteen mahtuu myös huonekalut, rintamamiestalot ja Kari Suolalaisen piirrokset. Myös julkiset veistokset saavat oikeutetun siivun näyttelytilasta. Paavo Nurmen juoksijapatsaan ja Eila Hiltusen Sibelius-monumentin pienoismallit kuvastavat oman aikansa rohkeutta.

HAM on tuottanut näyttelyn yhteistyössä Alvar Aalto -museon, Arkkitehtuurimuseon, Designmuseon ja Suomen valokuvataiteen museon kanssa. Näyttelyn teemaa syventää Modernia elämää! Suomalainen modernisti ja kansainvälisyys -kirja. Kirjan on kustantanut Parvs ja siinä on 224 sivua. Näyttely on avoinna 30.7.2017 asti.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi