Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Taiteilija Not Vitalin maalaukset herättävät aistit

Taiteilija Not Vitalin maalaukset herättävät aistit

Taidemaalari Not Vital on kiinnostunut kauneudesta. Valo, hämäryys ja pimeä vuorottelevat sveitsiläisen taiteilijan maalauksissa, jotka muodostavat Ateneumissa yhden salin näyttelyn.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 20.12.2018
Päivitetty 17.6.2019
Taiteilija Not Vital Ateneumissa. Kuva: Tiina Eloranta

Taidemaalari Not Vital (s. 1948) seisoo kädet taskussa, ranteessa mustista puuhelmistä koottu rannekoru. Hatun korvaläpät suuntaavat kohti kattoa. Ilme pysyy mietteliäänä.

Ateneumin yhden salin seinälle on valikoitunut Vitalin 26 maalausta. Maalauksille Ateneumin näyttely on ensiesiintyminen Euroopassa. Suurin osa niistä esittää häntä itseään eri rooleissa kuten riisinviljelijänä, kiinalaisena laulajana ja Alzheimer-potilaana.

Kiinassa innostus maalaamiseen

Vital aloitti maalaamisen vuonna 2009 ollessaan Pekingissä Kiinassa. Silloin hän oli kuudenkymmenen. Uransa sveitsiläinen taiteilija aloitti 1960-luvulla. Taidemaalari Not Vital tunnetaan erityisesti veistoksistaan ja arkkitehtonisista installaatioistaan.

Not Vitalin maalauksia Ateneumissa

Not Vitalin maalauksia Ateneumissa. Kuva: Tiina Eloranta

Maalausten värimaailma liikkuu valkoisen, harmaan ja mustan välimaastossa. Taiteilijaa eivät värit kiinnosta, kauneus kylläkin. Vital kertoo, että maalausten askeettinen värimaailma kytkeytyy hänen lapsuuden maisemiin Sveitsin Engadinin laaksoon. Taitelijan kotiseudusta käytetään Sveitsissä nimeä Grisons, ”harmaan maa”.

Vitalin maalauksissa valo, hämäryys ja pimeä herkistävät aistit. Muotokuvat kutsuvat katsojaa hidastamaan ja keskittymään.

Näyttelyn on kuratoinut Ruotsin Nationalmuseumin pääjohtaja, dosentti Susanna Pettersson.

 

Not Vital. Ateneum 19.10.2018– 20.1.2019

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi