Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Koristemuna kuuluu pääsiäiseen

Koristemuna kuuluu pääsiäiseen

Pääsiäinen on juhlahetki, johon koristemuna kuuluu erottamattomasti. Munalla on niin kristityillä kuin monissa muissakin kulttuureissa vahva symboliarvo.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 11.2.2019
Päivitetty 17.6.2019
Rea Harviaisen munakokoelmassa on yli 500 koristemunaa. Kuvan munat ovat romanialaista käsityötä.

Ennen pääsiäistä munia maalataan ja koristellaan ahkerasti. Koristemuna on osa sisustusta ja oiva lahja.

Värien loistoa, helmien hohtoa ja maanläheisiä värejä. Pääsiäisen symboli muna saa kuoreensa mitä erikoisempia värejä ja materiaaleja. Munia myös muotoillaan puusta, keramiikasta, lasista ja mitä yllättävämmistä materiaaleista.

Muna tunnetaan uuden elämän ja elämän jatkumon tunnuskuvana.

Muna symbolina ja sisustuselementtinä

Elias Lönnrotin kokoamassa Kalevalassa kerrotaan, että sotka teki pesänsä Ilmattaren polvelle ja muni kuusi kultaista ja yhden rautaisen munan. Mutta munat särkyivät. Särkyneistä munista muodustuivat maa, vesi, ilma, tähdet, kuu ja aurinko.

Muinaisista haudoista on löydetty erilaisia munia. Euroopassa taas saksilainen hedelmällisyyden ja maanviljelyksen jumalatarta symboloi muna. Pakanallisista riiteistä muna siirtyi kristinuskoon. Kristinuskossa – etenkin ortodokseilla – munan symboliarvo on vahva.

Pääsiäismunat toimivat myös sisustuselementteinä. Blogisti Maija Ukko värjää kananmunia punakaalilla. Yllätys, yllätys: munista tulee kauniin vaaleansinisiä.

Anna Karan blogi Kananmuna symboloi uutta elämää

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi