Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Kirjat / Näin runotytöstä tuli kirjailija

Näin runotytöstä tuli kirjailija

Olisitko arvannut, että L. M. Montgomery näyttää itsekin runotytöltä? Ainakin elämäkerrallisen teoksen kannessa. Valitettavasti muut kuvat uupuvat – oi, miten niitä kaipaakaan!

Anna-Maija Järvi-Herlevi
Julkaistu 21.9.2017
Päivitetty 28.5.2018

Alppipolku – L. M. Montgomeryn elämä ja teokset koostuu kahdesta osasta. Se alkaa kirjailijan melko varhain kirjoittamasta omaelämäkerrasta tai pikemminkin oman kirjailijantaipaleen kuvauksesta. Toinen osa muodostuu lastenkirjallisuuden dosentti Sisko Ylimartimon päivittämästä versiosta hänen julkaisemastaan teoksesta Anna ja muut ystävämme (2008), joka kuvaa Montgomeryn tyttöhahmoja, niitäkin, jotka ovat jääneet suomalaislukijoille vieraiksi tai peräti tuntemattomiksi.

Me L.M. Montgomeryn sankarittarien parissa varttuneet kelpuutamme luettavaksi kaiken, mitä hänestä tai unelmien Prinssi Edwardin saaresta on kirjoitettu. Ylimartimon tekstissä yhdistyy sujuvasti tutkijan, lukijan ja runotyttö Emilian ja Annan ikuisen ystävän näkemys. Paikoin pilkottaa myös kirjoittajan oma minä, pyhiinvaeltaja, joka jaksaa kiertää niitä seutuja, joita kirjoissa kuvataan. Sen vuoksi olisinkin toivonut kirjaan runsasta kuvitusta, mahdollisuutta verrata omia mielikuvia nykynäkymiin, ja erityisesti innokkaana valokuvauksen harrastajana tunnetun Montgomeryn omien otosten valikoimaa.

Tekstiin liittyy myös traaginen aspekti. Ylimartimo kertoo Montgomeryn avioliitosta, papin vaimon raskaasta roolista ja perhe-elämää sumentaneista vaiheista. Hän karttaa psykologisointia, varoo herkuttelemasta yksityiselämän ongelmilla tai vatvomasta niitä syitä, jotka suistivat kirjailijan ilmeisen vakavaan masennukseen. Sen sijaan Ylimartimo kirjoittaa asiallisesti talouslaman vaikutuksista perheen talouteen, arjen ilottomuudesta ja yksinäisyydestä. Elämä kävi kirjailijalle liian raskaaksi.

En osaa arvioida, tuoko Alppipolku mitään todella painavaa Montgomerya käsittelevään kirjallisuuteen, mutta luin sen mielelläni. Seuraavaksi etsin käsiini Ylimartimon suomennokset Marigoldia, Saraa, Patia ja Janea käsittelevistä kirjoista!

L. M. Montgomery – Sisko Ylimartimo: Alppipolku – L. M. Montgomeryn elämä ja teokset. Minerva 2017.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi