Hyppää sisältöön

Navetan vintin aarteet herättävät muistoja

Nostalgiakokemukset viihdyttävät ja vievät aikamatkalle 50- ja 60-luvun elämään.

Tiina Eloranta
Julkaistu 15.8.2017
Päivitetty 28.5.2018

Auringonvalo siivilöityy seinälautojen lomasta. Kun silmä tottuu hämärään, avautuu vieraalle näkymä vuosikymmenien takaa. Ulkona liikkuvat sadepilvet unohtuvat.

Hovilan kartanon navetan vintillä riittää ihasteltavaa ja ihmeteltävää. Näyttely Muistojen kultaa – Nuoruuden hurmaa 1950–1960-luvuilla esittelee pilkahduksia vuosikymmenien takaisesta arjesta ja vapaa-ajasta.

Tuollaiset keittiön tuolit minäkin muistan – ja tuollaiset kahvipurkit. Oi, mikä mekko! Esineet ja ympäristö herättävät muistot ja jo unohtuneet tarinat eloon.
– Näyttelyesineistö on saatu osittain omista arkistoista, mutta hyvin paljon on saatu lainaksi alan harrastajilta, Hovilan kartanon isäntä Matti Torkkomäki kertoo.

Somerolaisella navetan vintillä voi ihastella Unionin huoltoasemaa, josta ennen sai polttoaineen lisäksi pesun ja varaosia. Vintiltä löytyy myös vanha koulu, jossa tiukkaan järjestykseen asetellut pulpetit odottavat oppilaita. Välillä voi piipahtaa kampaamossa ja ihastella 50-luvun keittiötä. Lastenhuoneen kalustaa Askon huonekalut vuodelta 1956, rautainen sänky on Helsingin lastensairaalan peruja.

Someron kinon puupenkit pakottavat istumaan ryhdikkäästi. Kuin huomaamatta suomalaiset elokuvat viihdyttävät: Pekka ja Pätkä -elokuvat naurattavat vieläkin. Löytyy vintiltä myös kahvila ja Huvi-Hovin tanssilava. Vain soittajat puuttuvat.

Ei tämä ensimmäinen näyttely tällä vintillä ole. Ensimmäisen kerran Hovilan 1870-luvulla rakennetun kivinavetan yläkerta muuntui näyttelytilaksi vuonna 2015.

– Näyttelyn suunnitteli Tuomo Kekäläinen, joka tuntee hyvin aikakauden ja omaa kokemusta näyttelyiden ja interiöörien suunnittelusta, Matti kertoo.

Jos kesän näyttely jäi näkemättä, on se avoinna vielä ryhmille syyskuun loppuun asti. Matti toivottaa ryhmät vierailulle myös itse kartanoon.

– Omenatarhaakin voidaan silloin esitellä ja omenia maistatella, lupaa Matti.

Näyttely jatkuu samalla teemalla myös ensi keväänä. Matti kertoo, että päärakenne tulee säilymään, mutta kunkin osaston sisältöön tulee joka vuosi uudistuksia.

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset