Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Elokuvan lumo

Elokuvan lumo

Elokuvat ovat meille kaikille tuttuakin tutumpia, jokainen on varmasti joskus käynyt elokuvissa ja katsonut niitä televisiosta. Elokuvat ilahduttavat hyvänä viihteenä, tarjoavat naurua, toimintaa, jännitystä, tarinoita ihmissuhteista ja paljon muuta. Joskus elokuva haastaa ajattelemaan ja löytämään uusia näkökulmia. Elokuva nivoo kuvan, äänen ja tekstin yhteen omalla, ainutlaatuisella tavallaan.

Kirsi Airos, koordinaattori, kurssit ja koulutukset
Julkaistu 18.12.2018
Päivitetty 5.6.2019

Elokuvateattereissa on tunnelmaa

Elokuva on parhaimmillaan elokuvateatterissa. Iso valkokangas ja hyvä äänentoisto vaikuttavat kokemukseen. Elokuvia voi lainata kirjastostakin maksutta ja katsoa kotona televisiosta, mutta teatterissa elokuva on pääroolissa ja teatterin hämäryydessä on helppo keskittyä. Muiden kanssa elokuvissa käyminen on sosiaalista toimintaa ja yhteisestä kokemuksesta on mukava jutella jälkikäteen. Päivänäytökset ovat edullisempia kuin iltanäytökset ja usein niissä on mukavan rauhallista. Suosittelen käymään pienissä paikallisissa elokuvateattereissa. Joissakin teattereissa esitetään vanhempia klassikoita, monissa myös ooppera- ja balettinäytöksiä maailman estradeilta. Ihastuttava Kino Tapiola Espoossa tarjoaa varttuneemmille oman Seniorikinonsa.

 

Elokuva puhuu monilla eri kielillä

Amerikkalaiset viihde-elokuvat vievät helposti suurimman huomion elokuvan tarjonnasta. Kannattaa kuitenkin pyrkiä katsomaan ennakkoluulottomasti niin pohjoismaista kuin muutakin eurooppalaista elokuvaa, unohtamatta muita mantereita ja kielialueita. Uusista kotimaisista elokuvista voi välillä valita vähemmän tunnetun tekijän teoksen. Tv-kanavista Yle Teema on jo pitkään kunnostautunut laadukkaan ja monipuolisen elokuvataiteen näyttämisessä, sekä fiktiossa että dokumenttielokuvassa.

Yhdessä katsomisen juhlaa elokuvafestivaaleilla

Suomessa järjestetään monenlaisia elokuvafestivaaleja, niissä on palkitsevaa upota syvälle elokuvan maailmaan yhdessä muiden kanssa. Suurimmista festivaaleista Rakkautta & Anarkiaa, Espoo Ciné ja Sodankylän Elokuvajuhlat näyttävät monipuolisesti elokuvaa maailmalta eri tyylilajeissa, mutta niissä näkee myös tuoreimmat kotimaiset elokuvat. Sodankylän yöttömässä yössä elokuvan historia on vahvasti esillä. Forssassa on Mykkäelokuvafestivaalit, Savonlinnassa Luontoelokuvafestivaalit ja Tampereella on järjestetty jo kymmeniä vuosia Pohjoismaiden suurinta lyhytelokuvafestivaalia, muutamia mainitakseni.  Festivaaleilla on mahdollisuus nähdä ja kuulla mielenkiintoisia tekijävieraita.

Ensi-iltaelokuvia 2019

Vuosi 2019 tuo tullessaan paljon kiinnostavia elokuvia. Tässä kaksi, joiden ensi-ilta oli alkuvuodesta teattereissa.

Historiallinen elokuva Kaksi kuningatarta kertoo Skotlannin kuningatar Maria Stuartin elämästä, mutta myös siihen vahvasti liittyvästä toisesta saarivaltion hallitsijasta, Elisabet I:stä. Komedian suuret nimet, Ohukainen & Paksukainen eli näyttelijät Stan Laurel ja Oliver Hardy pääsevät vauhtiin elokuvassa Stan & Ollie. Se puolestaan vie koomikkojen viimeiselle kiertueelle 50-luvun Britanniaan ja Irlantiin.

Nähdään elokuvissa!

Vinkit kokosi Kirsi Airos, joka on koko aikuisikänsä katsonut paljon elokuvia, monessa eri muodossa ja monissa eri paikoissa, yksin ja yhdessä muiden kanssa. Tutuksi ovat tulleet Helsingin isot ja pienet elokuvateatterit. Kirjoittaja käy myös säännöllisesti elokuvafestivaaleilla ja lukee paljon aiheesta.

Elokuvatarjontaa löydät mm. näistä osoitteista:

www.finnkino.fi

www.biorex.fi

www.kinoengel.fi

www.korjaamokino.fi

www.kinotapiola.fi

www.yle.fi/aihe/yle-teema

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi