Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Nyrkkeilykehään sydäninfarkteista huolimatta

Nyrkkeilykehään sydäninfarkteista huolimatta

Sydäninfarktit pysäyttivät Marko Junnilaisen keikkailun. Nyt hän treenaa raskaan sarjan nyrkkeilyottelua varten.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 19.1.2024
Kuntoilu on aina kuulunut Markon elämään hänen elämäntilanteestaan riippumatta.

Marko ”Bablo” Junnilaisen laivakeikka oli ohi, ja hän matkusti Tukholmasta kohti Helsinkiä. Jo edellisenä yönä muusikko oli tuntenut outoa kipua rinnassa. Laivamatkalla olo vain paheni.

– Ainut asia, joka pyöri päässäni, oli päästä autolle ja ajaa Helsingistä Lohjalle lääkäriin. Tuntui kun keuhkoni olisivat tulessa.

Sydäninfartien sarja alkaa

Muusikon ystävä Tuomas Perheentupa oli odottamassa Saija Varjusta samalta laivakeikalta ja näki Markon tilanteen. Hän soitti lääkäriystävälleen, joka kehotti heti menemään sairaalaan. Tuomas lähti viemään Markoa Meilahden sairaalaan.

– Siinä matkalla tilanteeni romahti ja en oikeastaan muista matkasta sairaalaan paljoakaan.

Syytä kipuun etsittiin. Ja rasituskoekin meni hyvin. Lääkärien mielestä oireet viittasivat johonkin muuhun kuin sydämeen.

Marko pääsi pois sairaalasta ja lähti laulamaan Kultakurkkujen keikalle. Bändiin kuului Bablon lisäksi Esa Eloranta, Harri Marstio ja Eero Raittinen. Keikan alettua kivut alkoivat melkein heti.

– Se oli aika tyhmää touhua, koska nitrojen voimalla menin pari keikkaa eteenpäin, kunnes managerini vei minut Kemijärvelle sairaalaan.

Syytä sydänoireisiin etsittiin mutta kaikki näytti olevan kunnossa. Kipulääkettä hän sai lisää.

Marko lensi Helsinkiin, jossa ystävä oli lento­kentällä odottamassa. Matkalla sairaalaan ei ollut enää epäselvää, mikä muusikkoa vaivasi. Kunto romahti ihan lähellä Meilahden sairaalaa. Kardiologi löysi sepelvaltimosta täydellisen tukoksen, jonka hän avasi pallolaajennuksella.

Takaisin keikoille

Kuukauden levon jälkeen raspikurkkuna tunnettu Marko Junnilainen jatkoi keikkailua. Elämä sujui rauhallisesti keikkailusta huolimatta.

– Elämäntavat olivat välillä hyvät, ja vuonna 2005 aloin treenaamaan tosissani näytösotteluun ja voimailemaan muutenkin.

Markolle alkoi tulla taas oireita mutta hän ei päässyt ajoissa tutkimuksiin. Infarkti ehti tulla ja sen vuoksi mies joutui tehohoitoon.

Tuolloin Marko oli ollut raittiina jo vuoden. Hän teki musiikkia ja aika herkkää sellaista, koska muusikko alkoi väsyä sydänkohtauksiin ja huonoon oloon.

Välillä hän eleli todella säntillistä elämää, mutta keikkailu ja huonot elämäntavat vaativat veronsa. Lääkelistaan kertyi beetasalpaajat, kolesterolilääke ja verenpainelääkkeet.

Vuonna 2016 muusikko sai massiivisen sydän­kohtauksen. Suoni oli jo niin tukossa, että ensimmäinen pallolaajennus ei onnistunut. Marko kiidätettiin ambulanssilla Meilahden sairaalaan, jossa toimenpide onnistui.

Marko myöntää, että raittiin kauden jälkeen alkoholia kului liiankin paljon.

– Piti mennä aina vuoteen 2018 kunnes tuli elämässä pohjakosketus ja alkoi niin sanotusti uusi aika ja elämä.

Nyrkkeilytreenejä jo nuorena

Nyrkkeilyottelut innostivat Markoa jo junnuna. Hän otteli muutamia näytösotteluja, ja kuntoilu on aina kuulunut miehen elämään elämäntilanteesta riippumatta. Tupakka-askitkin Marko hylkäsi.

Yhteensattumien summana ja kuin huomaamatta Marko oli sopinut Matti ”Jyväukko” Lappalaisen kanssa raskaansarjan ottelun marraskuulle 2024.

– Tällä kertaa pelissä onkin jo ikä, kun olen 55-vuotias ja alla useampi sydänkohtaus. Mutta valtava halu ja into minulla on päällä. Haluan olla myös esimerkkinä eritoten miehille, että elämä ei lopu infarktiin. Pitää vaan nousta ylös ja aloitella hiljalleen liikkuminen.

Marko kiittelee itseään siitä, että on aina harrastanut urheilua ja tutustunut tiettyihin ihmisiin. Valmentaja Riku Sini­salo löytyi Forssan Nyrkkeilijöistä ja lisäksi Marko treenaa Iisalmessa IUV Boxin & Ibodyssa.

Muusikko kuuluu edelleen Forssan Nyrkkeilijöihin, koska hän asui ennen Forssan seudulla.

Perhe, musiikki ja nyrkkeily kannattelevat eteenpäin

Marraskuun ensimmäisenä päivä Marko Junnilainen muutti Iisalmeen vaimonsa, Ässä-bokserin ja Mr. Morrison -kissan kanssa. Markon perheeseen kuuluu seitsemän lasta, jotka kaikki asuvat omillaan ympäri Suomea.

Voimaa arkeen Marko saa perheestä, musiikista ja nyrkkeilystä. Lisäksi musiikki ja nyrkkeily ovat tuoneet Markolle paljon ystäviä.

– Päätökseni otella sai minut vihdoin ja lopullisesti ymmärtämään, kuka olen. Kaikki tulot, jotka tulen mahdollisesti saamaan ottelusta, suunnataan Ylä- ja Pohjois-Savon vähävaraisille.

 

Marko Junnilainen

  • On kiertänyt 33 vuotta musiikin ammattilaisena Suomea.
  • Solo ry:n puheenjohtaja
  • Asuu nykyään Iisalmessa vaimonsa kanssa.
  • Saanut viisi sydäninfarktia.
  • Sai haasteen raskaansarjan nyrkkeilyotteluun, joka otellaan Kiuruvedellämarraskuussa 2024.

Tutustu Bablon musiikkiin www.bablo.fi

Lue myös Kristian Järnströmin haastattelu Sitkeä flunssa osoittautui sydänsairaudeksi

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi