Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Parisuhdekurssilla avataan ajatuksia yhdessä keskustelemalla

Parisuhdekurssilla avataan ajatuksia yhdessä keskustelemalla

Sydämellinen parisuhdekurssi keräsi yhteen kahdeksan pariskuntaa, joilla riitti keskusteltavaa aiheesta ja aiheen vierestä. ”Hyvä energia” virtasi, tuumivat osallistujat.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 18.3.2019
Päivitetty 17.6.2019
Ulkoilu espoolaisissa maisemissa viehätti hämeenlinnalaisia Marjukka ja Kari Karhua. Kurssivastaavat Raila Sulasalmi ja Mervi Piekkari kuuntelevat pariskunnan mietteitä.

Kahdeksan pariskuntaa matkusti eri puolilta Etelä-Suomea Espoossa sijaitsevaan hyvinvointikartano Kaisankotiin. Mietteitä tulevasta Etelä-Suomen sydänpiirin järjestämästä parisuhdekurssista varmasti pyöri monen osallistujan mielessä. Torstaina heitä ehkä jännitti, mutta perjantaina siitä ei ollut tietoakaan – juttu virtasi solkenaan ja naurua piisasi.

Sydämellinen parisuhde -kurssin antiin kuuluu, että uudet sydänsairastuneet ja heidän puolisonsa löytävät keinoja sopeutua arkeen sairautensa kanssa. Kolmen kurssipäivän aikana osallistujat käsittelevät sairastumista, tunteita, parisuhdetta, ryppyjä ja rakkautta erilaisten harjoitteiden avulla. Päivien ohjelmaan kuuluu myös ulkoilua ja sydänterveellisiin elämäntapoihin tutustumista, ruokaa unohtamatta.

Juttelemalla asiat selviävät

Kurssin alku sujuu tutustumalla sekä parisuhdeteemaan että muihin kurssilaisiin. Lähdettiin hakemaan tuntumaa aiheeseen, kuten Kari Karhu tuumaa. Kari tuli kurssille Hämeenlinnasta vaimonsa Marjukka Karhun kanssa.

– Kaikilla on asioita, joita pitäisi purkaa juttelemalla. Vaikka ollaan oltu vaimon kanssa yhdessä jo 50 vuotta, ei näitä asioita tule niin paljon kahdestaan puhuttua, Kari kertoo.
– ”Pienistä” vaivoista ei valiteta.

Marjukka on miehensä Karin kanssa samaa mieltä.
– Monilla on varmasti sama asia, että asioita ei puhuta riittävästi. Täällä kaikki on kertoneet avoimesti tilanteistaan.

Kari Karhu haki mukaan parisuhdekurssille Sydän-lehden ilmoituksen perusteella. Hän osallistui jo aiemmin Sydänliiton järjestämälle kurssille, jonka koki hyväksi.
– Näin ilmoituksen ennen joulua. Kurssi oli vaimolle joululahjayllätys.

Kari onnistuikin yllättämään vaimonsa.
– Ihmettelin, että oletko valmis lähtemään kurssille, Marjukka kertoo.

Karin mielestä kaikki, mitä saa ulkopuolisilta vinkkejä parisuhteen hoitoon, on hyväksi.
– Ihmisten kannattaisi katsella asioita avoimesti. Ihminen oppii aina uutta, kun katsoo ympärilleen avoimin mielin. Huumoria mukaan!

Lappuja järjestelee kurssivastaava Raila Sulasalmi.

Kurssilaiset kokosivat post-it-lapuille asioita, jotka ovat parasta heidän parisuhteessaan. Lisäksi he piirsivät omakuvat. Lappuja järjestelee kurssivastaava Raila Sulasalmi.

Itsensä kuuntelulle arvoa

Timo matkusti Espooseen yhdessä vaimonsa Irjan kanssa.
– Kun käveleskelin aamupäivälenkillä hiljalleen, ajattelin, että on tosi hyvä, että ollaan täällä yhdessä, Timo tuumii ja katsoo vaimoonsa.

Hakijoita oli reilusti yli, kurssivastaava, sairaanhoitaja ja seksuaaliterapeutti Raila Sulasalmi Etelä-Suomen sydänpiiristä kertoo. Timolla ja Irjalla kävi tuuri, että joku perui osallistumisensa.

Kurssille tullaan monesta syystä. Yksi on se, että moni kokee olevansa sairautensa kanssa yksin. – Täällä et ole yksin, Timo toteaa.
– Pitää vain elää elämää eikä sairautta.

– Sairaus kyllä ilmoittelee itsestään, jos ilmoittelee, kurssin psykoterapeutti Mervi Piekkari kertoo. Mervi on ollut sydänpotilaiden kuntoutuskursseilla luennoitsijana ja vetäjänä mukana valmistumisestaan lähtien eli vuodesta 2006.

Irja on miehensä Timon kanssa samaa mieltä.
– Pitää uskaltaa kuunnella itseään. Ei pidä katsella suurennuslasin kanssa vaan olla tässä ja nyt, Irja tuumii.

Murehtiminen ei kannata. – Mitä enemmän murehdit, sitä enemmän verenpaine nousee, Irja tietää.
– Olemme jo siinä elämänvaiheessa, että tiedämme, mitä tämä elämä on.

– Kuitenkin me murehditaan, Kari myöntää.

Psykoterapeutti Mervi Piekkari kertoo, että ihminen itse pysyy omana itsenään, vaikka sairastuukin ja maailma ympärillä muuttuu.
– On hyvä muistaa, että vaikka elämää ei voi hallita, se kuitenkin kantaa.

Mervi Piekkari ja Raila Sulasalmi

Mervi Piekkari ja Raila Sulasalmi ovat tehneet pitkään yhteistyötä kurssien vetäjinä.

Parisuhdekurssilla viihdyttiin

Kokonaisuudessaan kurssi sujui mallikkaasti, kiittelee kurssivastaava Raila Sulasalmi.
– Kurssin kokonaisarvosanaksi tuli 4,5/5. Yleisesti kiiteltiin kurssilla vallinnutta ”hyvää energiaa”. Myös ”iloiset, valoisat, mukaansatempaavat vetäjät” saivat kiitosta.

Kurssilaisten mielestä päiviin mahtui paljon tuttuja asioita, mutta niitä käsiteltiin uudesta näkökulmasta. Parasta kurssipäivissä oli se, että osallistujat pääsivät keskustelemaan muiden saman ikäisten ja samojen sairauksia sairastavien kanssa.

 

Etelä-Suomen sydänpiiri järjestää seuraavan Sydämellisen parisuhde -kurssin Espoon Kaisankodissa 7.–9.11.2019.
Hämeenmaan sydänpiiri järjestää Elämää sepelvaltimotaudin kanssa -kurssin pariskunnille 7.–10.10.2019. Kurssipaikkana toimii Kuortaneen urheiluopisto.
Katso kurssitiedot kuntoutuskalenterista.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi