Polkuja muinaiseen Suomeen
Ilari Aalto ja Elina Helkala vievät lukijan vierailulle muinaisen Suomen uhrilähteille, ikiaikaisille kalmistoille ja Itämeren pohjan laivanhylyille.
Ilari Aalto ja Elina Helkala saivat valtion tiedonjulkistamispalkinnon teoksestaan Matkaopas keskiajan Suomeen (2015). Nyt matkaa jatkuu aikaan, jolloin ensimmäiset asukkaat saapuivat Suomeen. Matka muinaiseen Suomeen: 11 000 vuotta ihmisen jälkiä -teoksen kirjoittajilla on ollut selkeä työnjako. Asiantuntevasta tekstistä vastaa arkeologi Ilari Aalto; jouheaa ja luontevasti etenevää kirjaa on miellyttävä lukea. Artesaani Elina Helkalan ottamat valokuvat ja piirrokset ovat silmiä hivelevän kauniita. Tiedettä voi esitellä myös yleistajuisesti ja viihdyttävästi.
Muinaismuistoja Ahvenanmaalta Jäämerelle
Kirjassa tutustutaan niin Astuvansalmen kalliomaalauksiin Etelä-Savossa kuin Lounais-Suomen ja Ahvenanmaan muinaismuistoihin. Matka jatkuu Jäämeren rannalle Nuorgamiin saakka muuta Suomea unohtamatta. Matkaoppaan opastuksella vieraillaan uhrilähteillä ja ikiaikaisilla kalmistoilla sekä Itämeren pohjan laivanhylyillä. Monia tietysti kiinnostaa tietää, oliko Suomessa viikinkejä. Mitä kauemmaksi ajassa mennään taaksepäin, sitä vaikeampaa on löytää vastauksia arjen elämään ja muun muassa siihen, mitä kieltä muinaiset suomalaiset puhuivat.
Arkeologia on kuin palapelin rakentamista
Suomalainen arkeologia on kuin palapelin rakentamista, sillä löytöjä on säilynyt vähän. Arkeologisista tutkimuksista suurin osa on pelastuskaivauksia. Niissä tutkitaan alueita, joihin on tarkoitus rakentaa. Rahan puutteessa Museovirasto on joutunut lopettamaan muinaismuistojen hoidon, vaikka niistä Suomen muinaismuistolaissa säädetään. Harrastelija-historioitsijat löysivät myös Janakkalan miekkamiehen 2013. Löytö toi uutta valaistusta ristiretkiajan historiaan.
Ilari Aalto, Elina Helkala, Matka muinaiseen Suomeen: 11 000 vuotta ihmisen jälkiä. Atena 2017. 264 sivua.