Hyppää sisältöön

Postikorttien kertomaa

Postikortit kuljettivat terveisiä sairaalasta ja kertoivat pääkaupunkiseudun sairaaloiden historiasta.

Tiina Eloranta
Julkaistu 9.1.2018
Päivitetty 9.5.2019
Arvo Ylpön hoitoperiaatteisiin kuuluivat karaiseva ulkoilu ja liikunta sekä hyvä ruoka. Leikki ja taide tulivat lapsen kehitystä. Sairaalan ulkovesiallas ei ollut tarkoitettu pelkästään silmän iloksi vaan käyttöön. Professorista, "Fesso-sedästä", elää vieläkin tarinoita. Postikortin julkaisi Pietisen Kortti Oy 1950-luvun alussa

Sata vuotta sitten postikortit kulkivat ahkeraan. Puhelimet olivat harvassa vielä 1950-luvulla. Tekstiviestit tulivat hätiin 1900-luvun lopulla ja Facebook vielä sen jälkeen.

Kun epäonnekas sairastui ja joutui sairaalaan, hän joutui usein olemaan siellä pitkään. Kirjeet ja postikortit toimivat yhteydenpitovälineinä. Kuulumiset ja tunnelmat terveyden edistymisestä, hoitokokemuksista sekä hoitajien ja lääkärien sanomisista kulkivat postikorttien välityksellä.

”Minä sitä vaan istun täällä pytyssä ja hoitoja on monenlaisia. Toisinaan on vähän väsynyt. Lääkärirouva sanoi, että sydämeni on huono. Minun pitäisi olla ainakin kuukausi. Sitten ensi viikolla otan öljykuurin, joka tietää 4 päivän paastoa”, kirjoittaa potilas vuonna 1932.

”Näinä päivinä olen vahvistunut uskomattomasti. 1 kilon päivässä olen painossa lisääntynyt. Raitis ilma antaa unta ja ruokahalua. Ei ole kuumetta ollut täällä ollessa”, kirjoittaa toinen potilas vuonna 1908.

Psykiatri Heikki Piha on kerännyt 35 vuoden ajan Suomen lääkintälaitoksen historiaan liittyviä postilähetyksiä, postikortteja ja kirjallisuutta. Museaalisiin mittoihin laajentunut yksityiskokoelma käsittää nykyisin noin 20 000 kohdetta. Kokoelmista löytyy ainutlaatuista kuvamateriaalia jo kadonneista vanhoista sairaaloista. Postikorttien kuvat kertovat sairaalalaitosten ja sairaala-arkkitehtuurin historian sekä kaupunkikuvan muutoksista. Lisäksi sairaalapotilaitten lähettämien korttien kirjoitukset kuvaavat heidän tunnelmiaan ja kokemuksiaan saamistaan hoidoista eri vuosikymmeninä 1890-luvun lopusta lähtien.

Terveisiä sairaalasta -kirjan sisältö perustuu postikorttinäyttelyyn, jonka Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin taidetoimikunta järjesti yhteistyössä Heikki Pihan kanssa. HUS:n alueen sairaaloiden historiasta kertova näyttely oli esillä Meilahden sairaalassa syksyllä 2015. Kuluneena syksynä ilmestyi lähes 400-sivuinen kirja, joka esittelee laajemmin lähes kaikkien pääkaupunkiseudun sairaalarakennusten  historiaa.

Kirjan on julkaissut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n taidetoimikunta. Toimituskunnan muodostivat arkkitehti Sanna Ihatsu, viestintäpäällikkö, YM Riitta Lehtonen, psykiatrian erikoislääkäri Heikki Piha ja ortopedi, professori Seppo Seitsalo.

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset