Hyppää sisältöön

Rintakivut pelästyttivät

Pallolaajennuksen jälkeen 75-vuotias Pirkko Mannola laulaa, tanssii ja näyttelee edelleen.

Eeva Mehto
Julkaistu 4.3.2015
Päivitetty 4.9.2018
Pirkko Mannola

Itsenäisyyspäivänä 2013 Pirkko Mannolan sydän alkoi reistailla voimakkaasti ja rintakivut olivat niin kamalat, että oli pakko hakeutua sairaalatutkimuksiin.

– Ajattelin aluksi, että kyseessä olisi vaarattomat ruokatorven vaivat, mutta kun kivut yltyivät sietämättömiksi, pelkäsin kuolevani. Jouduin jäämään sairaalaan tarkkailuun. Katselin Itsenäisyyspäivän vastaanottoa Tampere-talolta, jossa esitettiin Myrskyluodon Maijan tunnusmusiikkia, katselin Tuntematonta sotilasta ja itkin, että tähänkö elämäni nyt loppuu.

– Kun sydänkuvissa ei havaittu mitään poikkeavaa, minut passitettiin kotiin nitropurkin kanssa. Kotona kivut jatkuivat edelleen ja kun menin seuraavana päivänä Mehiläisen sairaalaan, sanottiin että tulin viime hetkellä.

Varjoainekuvissa näkyivät pahat tukkeumat. Sepelvaltimot olivat 95-prosenttisesti tukossa. Pallolaajennus tehtiin heti ja saman tien häipyivät myös kivut.

Pirkko Mannolan verenpainelukemat ovat aina olleet hyvät, mutta kolesteroliarvot olivat olleet korkeat jo pitkään. Koska 95-vuotiaaksi eläneellä äidilläkin kolesteroliarvot olivat korkeat, omat arvot eivät huolestuttaneet.

– En koskaan alkanut syödä kolesterolilääkkeitä lääkäreiden suosituksista huolimatta. Nyt jälkeenpäin olen pohtinut, olisiko sittenkin pitänyt aloittaa kolesterolilääkitys jo aikoinaan. Luotin ravintoöljyihin ja luontaistuotteisiin, joilla on kolesterolia alentavia ominaisuuksia.

– Uskon, että stressi ja työpaineet olivat myös osasyynä sairastumiseeni. Olen aina stressannut ja ajatellut, että kauanko sydämeni kestää jatkuvaa stressiä. Nyt suostun jo syömään kolesterolilääkkeitä.

Sydänoireet ja sairastuminen eivät pysäyttäneet pitkäksi aikaa elämäniloista ja aktiivista taiteilijaa, eikä eläkkeelle heittäytyminen houkuttanut 75-vuotiasta. Heti operaation jälkeen, Uudenvuoden aattona Pirkko Mannola oli jo laulukeikalla Vieno Kekkosen ja Marjatta Leppäsen kanssa.

– Vaikka sanotaan, että tässä iässä pitäisi olla jo itselleen armollinen, se on vaikeata. Vaadin kyllä edelleen itseltäni onnistumista.

Isä innosti liikkumaan

Kaksilapsisen perheen kuopus, Pirkko oli syntymänotkea tyttö, jota voimisteluopettaja venytti ja vanutti pienestä pitäen. Pirkko tykkäsi liikkua ja voimistella. Isän kanssa tuli jumpattua ja isän olkapäillä tyttö teki vaakaa.

– Olin aikamoinen rasitus kaikille sedille, kun oli juhlat. Jokainen joutui tanssittamaan pikku-Pirkkoa, kun olin aina kaikkien kimpussa.

Sodan käynyt ja kolmesti haavoittunut isä kuoli syöpään, ennen kuin ehti täyttää 50 vuotta. Kun isä kuoli, Pirkko joutui keskeyttämään tyttölyseon kuudenteen luokkaan.

1957 Pirkko Mannola kruunattiin Miss Suomeksi ja seuraavana vuonna Miss Suomi pääsi levyttämään Paul Ankan Dianan suomenkielisen version, Rakastan sinua Gabriel. Samoihin aikoihin alkoivat laulukeikat Kullervo Linnan orkesterin kanssa.

1959 Pirkko Mannolan näyttelijän ura alkoi elokuvassa Yks’ tavallinen Virtanen. Mannola solmi myös kolmevuotisen elokuvasopimuksen Suomen Filmiteollisuuden kanssa. Pirkko Mannola valloitti laulullaan myös saksalaiset, keikkaili ympäri Länsi-Saksaa ja teki levytyssopimuksenkin Saksassa.

1963 Vivica Bandler houkutti Pirkko Mannolan Lilla teatterin Åttan-nimiseen musikaaliin, ja siitä alkoi tähden pitkä teatteriura, joka jatkuu edelleen.

Tupakkainho

Filmissä, elokuvaohjaaja Särkän tallissa, Pirkko Mannola tutustui legendaariseen näyttelijään ja ohjaajaan, Åke Lindmaniin, josta tuli Mannolan aviomies.

Åke Lindman kuoli 2009, eli samana vuonna kun Pirkko Mannola tuli toiseksi Tanssii tähtien kanssa -televisiosarjan tanssikilpailussa.

– Meillä oli Åken kanssa 11 vuoden ikäero. Minä täytän nyt 76 vuotta. Åken kuolema oli lopulta helpotus, sillä hän oli pitkään vakavasti sairas. Hänellä oli monia vaikeita sairauksia, eikä hän ottanut niitä vakavasti. Hän teki aina töitä hullun lailla, ei säästänyt itseään, eikä pitänyt lomia.

– Työ meni aina lääkärissäkäyntien edelle. Silti Åke oli loppuun asti positiivinen ihminen ja henkisesti erittäin vahva. Vahvalle ihmiselle sairastuminen oli kova paikka. Hän ei halunnut näyttää sairauksiaan, eikä puhua niistä.

Åke Lindmanilla oli mm. vaikea keuhkoahtauma. Tupakanpoltto alkoi, kun ohjaaja Edvin Laine sanoi, että Tuntemattoman sotilaan Lehto polttaa, ja heitti Työmies-tupakat 28-vuotiaalle Lindmanille.

– Koko ikänsä urheillut tupakoimaton mies jäi heti koukkuun ja Åkesta tuli heti ketjupolttaja. Elokuvatyössä on paljon odottamista ja taukoja, joten työn luonne oli myös omiaan kehittämään tupakkariippuvuuden.

– Kun näen nuoria tupakalla, ajattelen, että voi hyvänen aika, nuoret, älkää aloittako tupakointia. Tiedän, miten kauhean vaikeaa lopettaminen voi olla, kun seurasin Åken kamppailua. Tupakkalakot eivät onnistuneet stressaavan työn kanssa.

– Inhoan tupakkaa!

Pirkko Mannola ei ole itse koskaan tupakoinut. Hän on ikänsä harrastanut liikuntaa ja pyrkinyt syömään terveellisesti. Näyttämötyö vaatii hyvää henkistä ja fyysistä kuntoa, ja moniin töihin on kuulunut laulamisen lisäksi tanssi.

Spagaatti onnistuu edelleen

1960-luvulta lähtien Pirkko Mannola on harrastanut joogaa. Aluksi hathajoogaa ja myöhemmin myös astangajoogaa eli voimajoogaa.

– Oopperalaulaja, näyttelijä Tuure Ara, joka toi aikoinaan joogan Suomeen, opetti minulle joogan alkeita. Voin yhä heittää vaikka spagaatin tässä treenaamatta, Mannola hymyilee ja kohta hän pyynnöstä näyttää miten huikeasti jalka nousee edelleen.

Sydän tykkää laulamisesta ja syvähengityksestä. Joogaharrastus pitää hengityksen kunnossa.

Helsingin Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä sai syyskuun lopussa ensi-iltansa näytelmä Ladykillers, jossa Pirkko Mannola näyttelee vuokraemäntää yhdessä pääroolissa. Vastanäyttelijänä on Asko Sarkola.

Vastapainona työlle ovat ystävät, karkeakarvainen mäyräkoira, Vili sekä etenkin tyttärentytär Ia. Vili ja Ia pitävät Pirkko Mannolan liikkeellä silloin kun hyvä ystävä, meikkitaiteilija Raili Hulkkonen ei kiireiltään ehdi sauvakävelylle.

– En ole ajatellut jäädä koskaan eläkkeelle. Nytkin on tulossa konsertti Marjatta Leppäsen ja Vieno Kekkosen kanssa. Muistelemme Brita Koivusta ja laulamme niitä kappaleita, joita laulettiin Britan kanssa. Me kannustetaan toisiamme ja sanotaan, että lauletaan yhdessä niin kauan kuin meitä vaan kuunnellaan ja kutsutaan esiintymään.

– Täytyy olla lapsenmielinen, utelias ja innostunut ja uskaltaa ottaa haasteita vastaan iästä huolimatta. Ei pidä ajatella, että olen liian vanha tekemään sitä taikka tätä.

Pirkko Mannola kiertää teatterityön ohessa ympäri Suomea puhumassa terveyden tärkeydestä, elämänilosta sekä siitä, miten hän hoitaa itseään.

– Kannattaa olla aktiivisesti elämässä kiinni. Se antaa voimaa. En ole miettinyt elämää eteenpäin. Teatterityö Ladykillersissä jatkuu ensi vuoden maaliskuulle saakka, sitten taas katselen, mihin elämä vie, Pirkko Mannola hymyilee onnellisena.

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset