Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Kurssilta vertaistukea ja varmuutta liikkumiseen

Kurssilta vertaistukea ja varmuutta liikkumiseen

Jarkko Joensuu osallistui Sydänliiton Rohkeutta liikkumiseen -kurssille, joka järjestettiin Santa Sport, Lapin Urheilu­opistolla marraskuussa 2022.

Pirjo Suomalainen, Asiantuntija, kuntoutus ja sairastuneen tuki
Julkaistu 21.8.2023
– Kyllä tärkein on rohkeus lähteä liikkumaan. Osaan tunnistaa kehon tuntemuksia ja tiedän, että kehoni käynnistyy verkaisesti. Muutaman minuutin jälkeen väsymisen tunne helpottuu ja sen jälkeen on paljon helpompi liikkua. Jarkko summaa kurssilta opittua. Kyllä tärkein on rohkeus lähteä liikkumaan. Kuva Päivi Joensuu

– Kurssi oli tosi mukava ja antoisa. Kolmen kurssipäivän aikana meistä osallistujista muodostui tiivis porukka ja saimme paljon vertaistukea toinen toisiltamme. On antoisaa jakaa omia kokemuksia ja tuntemuksia toisten samankaltaisia asioita kokeneiden kanssa. Sain myös uusia tuttavia kurssilta.

Kerrotko hieman mitä kurssilla tehtiin, sen sisällöstä?

– Kurssin ohjelma oli monipuolinen. Siellä käytiin läpi liikkumiseen liittyviä asioita yhdessä liikkuen ja keskustellen. Lisäksi saimme paljon tietoa liikunnan merkityksestä sydänterveyteen. Keskustelimme ja kokeilimme erilaisia liikuntamuotoja ja ulkoilimme porukalla. Saimme ohjausta kuntosaliharjoitteluun ja harjoittelimme rentoutumista. Meillä oli mahdollisuus osallistua kävelytestiin ja kehon koostumusmittaukseen, johon en valitettavasti pystynyt osallistumaan tahdistimen vuoksi.

Millaisia odotuksia sinulla oli? Mikä sai sinut hakeutumaan kurssille?

– Toivoin, että saisin kurssilta rohkaisua ja varmuutta liikkumiseen. Odotin, että voisin kokeilla vähän rasittavampaakin liikuntaa ammattihenkilön ohjauksessa. En ole mikään himoliikkuja, kuitenkin minulla on aina ollut hyvä peruskunto. Sydänsairauden ja erilaisten tuntemusten myötä olen kokenut arkuutta rasittavampaa liikkumista kohtaan, enkä ole oikein uskaltanut rasittaa itseäni. Kyllä sairaudessa ja omassa voinnissa tapahtuvat muutokset vaikuttavat mielialaan, jaksamiseen ja myös liikkumiseen. Kun Lapin Sydänpiiristä minulle suositeltiin tätä kurssia, niin päätin hakea kurssille. Viimeaikana vointini on ollut melko hyvä, nyt olen jaksanut vähän touhuta, liikkua ja ajoittain käydä töissäkin. Koen, että nyt oli oikea hetki osallistua tälle kurssille. Suosittelen hakemaan kursseille.

Miten liikut tällä hetkellä?

– Arki viiden lapsen koti-isänä on vilkasta. Päivään sisältyy lasten kanssa touhuamista ja arjen askareita. Oma liikunta sisältää runsaasti arkiliikuntaa, lasten ja koiran kanssa ulkoilua, kävelyä, pyöräilyä, polttopuiden tekoa, talvella lumitöitä ja kesällä ruohonleikkuuta.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi