Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Ruokaa sydämellä – Hoikka, hyvinvoiva ja onnellinen?

Ruokaa sydämellä – Hoikka, hyvinvoiva ja onnellinen?

Kakkujen mutustelun lomassa keskustellaan, miten suhtautua omaan painoon, nauttia ruoasta hyvällä omallatunnolla ja olla kaiken lisäksi minut itsensä ja kehonsa kanssa. Kinkkisten kysymysten ympärillä keskustelua käyvät Sydänliiton ravitsemusasiantuntija Kati Kuisma, ravitsemusterapeutti Katri Mikkilä, sekä oman terveytensä ja kehonkuvansa kanssa pitkän tutkimusmatkan tehnyt Raakel Lignell.

Anna Kara, ravitsemusasiantuntija
Julkaistu 6.8.2018
Päivitetty 24.6.2019
Katri Mikkilä. Kuva: Anna Kara

Katri Mikkilä ja Raakel Lignell ovat keskustelemassa mm. siitä, kuinka syömisestä on tullut taitolaji, josta moni kokee olevansa hieman eksyksissä. Hyvää tarkoittavista, terveyteen liittyvistä periaatteista tulee helposti mielen vankila, jossa vallitsee tiukka kuri siitä, mitä syödään ja miten. Tai sitten ajatukset ovat notkahtaneet suuntaan, jossa millään ei ole mitään väliä. Kumpikin ääripää saattaa johtaa tilanteeseen, missä syöminen hallitsee ikävällä tavalla ajatuksia, olemista ja elämää.

Matka joustavampaan ruokasuhteeseen ei kuitenkaan välttämättä ole aivan helppoa tai varsinkaan tapahdu sormia napsauttamalla. Usein takaraivossa kummittelee myös ajatus laihdutuksesta. Totta onkin, että ylipaino on monen sairauden riskitekijä. Lisäksi ympäristö luo mielikuvaa siitä, että hoikkuus on tae hyvinvoinnille, jopa onnellisuudelle.

Keskittyminen järkevään syömiseen

Syömishäiriöliiton kehittämiskoordinaattorina työskentelevä Katri Mikkilä sanoo, ettei haluaisi oikeastaan koskaan kannustaa ketään laihduttamaan, vaan enemmänkin keskittymään järkevään syömiseen ja ilon löytämiseen syömisestä. ”Järkevässä syömisessä on niin paljon vähemmän kyse siitä mitä syö ja kuinka paljon, kuin siitä, että milloin syö, miten syö ja miksi syö”, Mikkilä pohtii. Sama koskee liikuntaa. ”Niin paljon motivoidaan ja kannustetaan liikkumaan laihtumisen kautta. Mun mielestä ei ole hyvä, jos liikuntaa harrastaa vain siksi, että laihtuisi”, Mikkilä toteaa.

Raakel Lignell kertoo, että on elämänsä aikana kokeillut kaikki mahdolliset ruokavaliot, mutta nyt viime vuosien aikana hän on päättänyt ettei ole enää ikinä dieetillä. ”Viimeinen tiukka matalahiilihydraattinen dieetti ja todella rankka treenaaminen antoi kyllä euforisen olon, mutta keikutti terveyttäni rajusti. Piti iskeä ihan päätä seinään, josko söisinkin ihan tavallisesti”, naurahtaa Lignell.

Entä se hoikkuuden tuoma hyvinvointi tai onnellisuus? Painon sijaan energian voisi suunnata omaan hyvinvointiin ja positiivisiin ajatuksiin omasta, ainutlaatuisesta kehosta. ”Mulle kehopositiivisuus on sitä, että haluan voida hyvin, omana itsenäni, omassa kehossani ja siksi mulla on oikeus tehdä valintoja, jotka saavat mut voimaan hyvin”, määrittelee Kuisma kehopositiivisuutta. Toisinaan valinnat voivat tarkoittaa herkuttelua, toisinaan lautasmallin mukaisen annoksen kokoamista jääkaapin antimista. Olennaista on ymmärtää, että jokaisella on oikeus voida hyvin, eikä paino määrittele ihmistä tai onnellisuutta.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi