Ruuasta puhumisen vaikeus
Timo Kettusen uutuuskirjan mukaan syömisen ydinongelma on tässä: ihmiset eivät ihan ymmärrä ravitsemusasioita, mutta esittävät silti mielipiteitä ja uskomuksia, jotka perustuvat usein naapurintädin jumppakaverin kokemukseen.
Kaiken lähtökohta on se, kun kuulet lauseen ”Mä en nyt ihan ymmärrä tätä, mutta…” Mitä ikinä mutta-sanan jälkeen tuleekaan, on perustelematonta, sillä jollei jotain ymmärrä, miten kyseisestä aiheesta voi esittää pätevän argumentin.
Kokemus ja tiede eivät ole toisiaan poissulkevia, Kettunen painottaa, mutta yleisellä tasolla asioista puhuttaessa eivät kokemukset riitä perusteluiksi. Ihmisiltä myös puuttuvat argumentaatiotaidot ja kyky itsekritiikkiin, ei osata tunnistaa, kun jostain aiheesta ei varsinaisesti tiedetä tarpeeksi, jotta pystyttäisiin uskottavasti argumentoimaan.
Kirjan alussa käydään läpi koko ruokakulttuurin kehityksen luolamiesajoista margariinin keksimisen kautta nykyaikaiseen elintarviketeollisuuteen. Samalla Kettunen avaa esimerkiksi sitä, miksi paleoruokavalion soveltaminen nykypäivään ei onnistu: emme enää harrasta yli 30 kilometrin päivittäisiä metsästysretkiä, joten ruokailu pitää sopia yhteen elämäntyylin ja päivittäisen aktiivisuuden kanssa.
Kolmasosa kirjasta on pyhitetty ilahduttavan yksityiskohtaiselle ravitsemusfysiologian tarkastelulle. Ravintoaine kerrallaan Kettunen käy läpi eri ravintoaineiden lähteitä ruokavaliossa ja vaikutuksia elimistön toimintaan. Lisäksi kirjassa pureskellaan Kettuselle tyypilliseen värikkääseen tyyliin ravinnon yhteyttä terveyteen ja sairauksien kehittymiseen.
Lopussa Kettunen vielä esittää kysymyksen, miksi syömisestä sitten tuli niin hankalaa. Vastaus ei ole yksinkertainen, mutta kirjaa lukematta sitä ei saa selville.
Timo Kettunen – Miksi syömisestä tuli niin hankalaa? Fitra 2017.
Meri Mathlin