Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / ​Seksi – parisuhteen vahvistaja

​Seksi – parisuhteen vahvistaja

Sairastuminen ja muut kriisit muuttavat seksuaalisuutta. Sallivuus ja hyväksyminen auttavat muutoksessa, muistuttaa seksuaaliterapeutti Karoliina Vuohtoniemi.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 19.1.2023
Kuvitus Maija Ukko

Seksuaalisuus muuttuu elämän myötä aina jollakin tavalla. Sairastuminen on henkisesti raskasta ja se aiheuttaa jonkinasteisen kriisin niin sairastuneelle kuin läheisellekin.

Varsinkin sairastumisen alkuvaiheessa tarvitaan sallivuutta ja hyväksymistä, pelkojen ja uskomusten purkamista ja avointa juttelua kumppanin kanssa. Ja sitä, että nyt saa keskittyä voimien keräämiseen ja saa keskittyä toipumiseen, kertoo seksuaaliterapeutti ja terveydenhoitaja Karoliina Vuohtoniemi.

– Jos olettaa, että asiat ovat niin kuin aina, se voi lisätä pahaa oloa ja ahdistusta.

Läheisyys, koskettelu ja seksi vahvistavat parisuhdetta. Jos jonkinlainen tapa harrastaa seksiä ei tunnu hyvältä, myös lähellä oleminen, seksistä puhuminen, koskettelu ja hieronta auttavat vähentämään pelkoa ja lisää parisuhdetyytyväisyyttä.

Uskallanko?

Sairastuminen aiheuttaa pelkoja ja niin myös seksi. Voiko seksi aiheuttaa sydänkohtauksen tai onko se sydämelle liian rasittavaa?

Karoliina antaa nyrkkisäännön: Jos pystyt nousemaan portaat seuraavaan kerrokseen, silloin myös seksi on mahdollista.

– Seksiä saa harrastaa niin paljon kuin se itseltä tuntuu hyvältä, jos se tuntuu hyvältä. Mutta siihen ei ole minkäänlaista pakkoa.

Sairauden tai muun kriisin voi nähdä myös mahdollisuutena. Parisuhteessa voi löytyä uusi tapa puhua avoimesti ja osoittaa läheisyyttä. Kokemusten jakaminen, peloista ja huolista puhuminen sekä yhteisistä toiveista ja unelmista keskusteleminen lisää ymmärrystä toista kohtaan.

 

Seksielämään vaikuttavat tekijät

Sydänsairauden lisäksi seksielämään vaikuttavat muut sairaudet, ikä, elämäntavat, mieliala ja ympäristötekijät. Uniapnea, diabetes, väsymys ja lääkkeiden haittavaikutukset vaikuttavat seksuaaliseen halukkuuteen.

Myös tupakoinnin, unihäiriöiden, alkoholin liikakäytön tai vähäisen liikunnan tiedetään vaikuttavan seksielämään.

Turvallinen seksi

  • Sydänsairauden oireet voivat vaikuttaa seksielämään. Pelko rintakivusta, rytmihäiriöistä tai väsymisestä voivat vähentää seksin nautittavuutta. Moni epäilee erektiolääkkeiden turvallisuutta.
  • Sydämen vajaatoimintaan sairastumisen jälkeen kevyempien asentojen löytäminen voi olla tarpeen.
  • Sydänleikkauksen jälkeen taas kuluu useampi kuukausi, ennen kuin halkaistu rintalasta on luutunut ja kivut hellittäneet. Kumppanilta tarvitaan sopeutumista ja joustoa sekä luottamusta siihen, että tilanne on turvallinen.

Erektiolääkkeet

Tavallisia erektiohäiriöiden hoitoon käytettäviä lääkkeitä kuten esimerkiksi sildenafiilia tai tadalafiilia voi yleensä käyttää turvallisesti, kunhan vain ei käytä samanaikaisesti nitraattivalmisteita eli nitroja. Näiden yhtäaikainen käyttö on kiellettyä hankalan haittavaikutuksen, voimakkaan verenpaineen laskun vuoksi.

Lue myös Usein kysyttyä seksistä ja sydänsairauksista

 

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi