Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Liikuntavinkit / Mitä mukaan linturetkelle?

Mitä mukaan linturetkelle?

Mitä kaikkea linturetkelle kannattaa kiikareiden lisäksi ottaa?

Jan Södersved
Julkaistu 27.3.2024

Ilman kiikaria ei lintuharrastuksessa kovin pitkälle pötkitä. Lintujen tarkkailuun sopii parhaiten 8–10 kertaa suurentava kiikari. Sitä suuremmilla suurennuksilla kädet aiheuttavat herkästi kuvassa häiritsevänä näkyvää tärinää. Kiikarien hinta ja laatu kulkevat yleensä käsi kädessä. Kelpo kiikarin saa muutamalla satasella, ja sellainen riittää hyvin alkuun.

Harrastuksen edetessä pidemmälle voi harkita myös kaukoputkea, joka tuo kaukaisetkin linnut lähemmäksi. Useimmissa lintuharrastukseen sopivissa kaukoputkissa on portaaton 20–60-kertainen suurennus. Kaukoputki vaatii kaverikseen tukevan jalustan.

Luontokuvauksen suosio on kasvanut hurjasti, ja yhä useammalla lintuharrastajalla roikkuu olallaan myös kamera. Se ei tietenkään ole välttämätön, mutta siitä on iloa muistojen tallentamisessa ja vaikkapa tuntemattoman linnun dokumentoinnissa.

Hyvä tapa on kirjata havaintonsa muistivihkoon. Pelkkien lajien ja yksilömäärien lisäksi kannattaa tehdä muistiinpanoja lintujen käyttäytymisestä ja luonnostella piirroksia nähdyistä linnuista. Tämä ei ainoastaan auta havaintojen muistamisessa, vaan myös kehittää havainnointitaitoja ja lintutuntemusta.

Taskuun mahtuvasta lintukirjasta tai älypuhelimesta saa apua lintujen tunnistamiseen, ja moni on hurahtanut lintujen ääniä tunnistavaan Muuttolintujen kevät -sovellukseen. Tähän ja muihin tekoälyä hyödyntäviin tunnistussovelluksiin on kuitenkin syytä suhtautua kriittisesti. Usein sovellukset osuvat oikeaan, mutta toisinaan ne menevät täysin metsään.

 

Lintuharrastus on suositumpaa kuin koskaan

Lintuharrastus voi viritä talvilintujen ruokinnasta tai pihapönttöjen seurannasta. Myös BirdLifen Tunnista 100 lintulajia -haasteeseen voi jäädä koukkuun. Siinä tavoitteena on opetella ja havaita 100 lintulajia vuoden aikana.
Lue Jan Södersvedin kirjoittama juttu Tavoitteeksi 100 lintulajia (sydan.fi)

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi