Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Tarinoita ystävyydestä

Tarinoita ystävyydestä

”On ihmeellistä nähdä sulkeutuneiden ihmisten aukeavan kuin kaunis kukka, kun ympärillä olevat ihmiset antavat heille lämpöä ja hyväksyntää.” – Desmond Tutu

Päivi Brink
Julkaistu 30.1.2017
Päivitetty 6.9.2018
Maija Karman kuvitusta Pikku siili -kirjassa.

Ystävyys on yksi maailmankirjallisuuden kestävistä teemoista, ja kirjat pohtivat sitä eri tavoin. Se on olennainen osa ihmisyyttä ja auttaa meitä pärjäämään kovassa maailmassa. Helppoa ystävyys ei ole, vaan se vaatii heittäytymistä, työtä ja anteeksiantoa. Mutta vastaavasti se on elämän suurimpia ilon ja onnen lähteitä.

Viisaasti myötätunnosta

Tiibetin buddhalaisten henkinen johtaja Dalai-lama ja Etelä-Afrikan anglikaanisen kirkon arkkipiispa Desmond Tutu ovat päässeet 80 ikävuoden paremmalle puolelle. He ovat hyviä ystäviä, ja heidän keskinäinen lämpönsä ja naurunsa välittyvät hienosti tämän syvällisen keskustelukirjan sivuilta. Lukijan uskonnolla tai uskonnottomuudella ei ole väliä, sillä kyse on myötätunnosta ilon lähteenä. Omiin murheisiin tai yksinäisiin haaveisiin käpertyminen ei tuo iloa vaan toisten auttaminen.

Dalai-lama, Desmond Tutu ja Douglas Abrams: Ilon kirja. Ystävyydestä, rakkaudesta ja hyvästä elämästä. WSOY 2016.

Äidit, tyttäret, sisaret

Katja Kallion 1900-luvun alkupuolen Hankoon sijoittuva romaani kuvaa hienosti naisten välisten suhteiden suuria linjoja ja pieniä vivahteita. Vaikka pääosassa onkin sukupolvien ja sisaruuden kuvaus, myös tyttöjen välinen ystävyys saa osansa. Nuorten neitien arkinen valtapeli on kuvattu riipaisevasti. Kallion ihmiskuvaus on kuitenkin lämmintä ja armollista, ja hän muistuttaa anteeksiannon tärkeydestä. Romaanin naiset heräävät eloon ja tuntuvat tosilta.

Katja Kallio: Säkenöivät hetket. Otava 2013. Pokkarina 2014.

Kaveriporukan hylkäämä mies

Japanilainen Murakami kertoo romaanissaan Tsukuru Tazakista, joka kuuluu lukiossa viiden nuoren ystäväpiiriin. Eräänä päivänä hänet suljetaan ryhmän ulkopuolelle ilman selityksiä. Tämä hylkääminen tukahduttaa Tsukurun koko elämän. Vuosia myöhemmin hän päättää selvittää, mitä oikein tapahtui. Tsukurun neljän ystävän nimet merkitsevät väriä, mutta Tsukuru itse on väritön. Hän tuntee olevansa mitätön, merkityksistä tyhjä. Kiinnostavia keskusteluja elämästä, muistoista, yksinäisyydestä ja ystävyydestä.

Haruki Murakami: Värittömän miehen vaellusvuodet. Tammi 2014. Pokkarina 2016.

Kietoutuneet elämänkohtalot

Italialaisen Elena Ferranten suursuosion saavuttanut neliosainen romaanisarja kuvaa kahden naisen intohimoista ystävyyttä läpi vuosikymmenten. Ensimmäinen osa kertoo Lilan ja Elenan lapsuudesta, jota väkivalta ja köyhyys varjostavat. 1950-luvun Napolissa köyhien kaupunginosassa perheiden välillä on ratkaisemattomia ristiriitoja, jotka purkautuvat välienselvittelyinä. Vaikka vain toinen tytöistä saa jatkaa opintojaan, he kirittävät toisiaan yhä parempiin tuloksiin niin koulussa kuin rakkauselämässäkin. Romaani saa pohtimaan tasa-arvoa sukupuolten ja yhteiskuntaluokkien välillä.

Elena Ferrante: Loistava ystäväni. WSOY 2016. Sarjan 2. osa julkaistaan huhtikuussa.

Koko perheen metsäretki

Pikku siili julkaistiin ensi kertaa vuonna 1979. Sen viesti ystävyyden ja luonnonsuojelun merkityksestä kantaa edelleen. Sienestämistä rakastava pikkusiili joutuu pakenemaan ihmisiä Eläinten Metsään, missä se tutustuu uusiin ystäviin: käsitöihin hurahtaneeseen Hiiri Hiihin, rohkeaan Kissa Kiisseliin ja muihinkin pikkuisiin. Yhteispeli suojaa heitä viekasta Kettu Keikuraa ja muita metsän vaaroja vastaan. Pakolaisia saapuu Ihmisten Mailta kaiken aikaa lisää. Pennanen kirjoittaa värikkäästi ja Maija Karman viehättävä kuvitus kutkuttaa mielikuvitusta.

Lea Pennanen: Pikku siili. Kuvitus Maija Karma. Otava (1979) 2016.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi