Hyppää sisältöön

Tove Janssonin tuntemattomien tekstien kokoelma

Tutkija Sirke Happonen tuntee Tove Janssonin tuotannon, niin tekstit kuin kuvatkin.

Tiina Eloranta
Julkaistu 11.8.2017
Päivitetty 28.5.2018
Sirke Happonen. Kuva Markko Taina

Tove Jansson (1914–2001) julkaisi tekstejään ja kuvituksiaan suomenruotsalaisissa aikakaus-, sanoma- ja joululehdissä 1930-luvulta lähtien. Osa näistä teksteistä on jäänyt suomentamatta.

Sirke Happonen syventyi Janssonin ennen suomentamattomiin novelleihin ja keräsi niistä kokoelman. Taiteilija-kirjailijan tuotanto on Happoselle tuttu, sillä hän teki Janssonin esikoiskirjaa koskevan väitöskirjan.

Jansson matkusteli Euroopan kaupungeissa ja ammensi novellien aiheita matkoiltaan. Kaupungit nousivat useamman novellin aiheiksi. Jansson ei pelännyt käsitellä myöskään vaikeita aiheita kuten yksinäisyyttä, köyhyyttä ja ulkopuolisuutta.

Parikymppisenä kuvataitelija Janssonilta ilmestyi novelli Bulevardi. Vuosi oli 1934 ja julkaisu Helsingfors-Journalenin joulunumero. Novelli sijoittuu Pariisiin, joka tuolloin oli taitelijaelämän suunnannäyttäjä ja Janssonin yksi Euroopan matkan kaupungeista.

Samainen kirjoitus aloittaa novellikokoelman Bulevardi ja muita kirjoituksia. Kirjoitukset ajoittuvat vuosille 1934–1995. Novellikokoelma esittelee myös Janssonin teksteihin liittyvää mustavalkoista kuvitusta.

”Valot ovat alkaneet syttyä ja mainokset hehkua. Chatain kääntää kasvonsa niitä kohti kuin pakanallisissa palvontamenoissa, hän rakastaa niitä, näitä auringonpaisteen surrogaatteja, auringon, joka hänelle muutoin on valju ja mielenkiinnoton.”

 

Tove Jansson, Bulevardi ja muita kirjoituksia. Toimittanut ja suomentanut Sirke Happonen. Tammi 2017

Lue seuraavaksi