Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Kuntoutuminen / ​Sujuvien hoitopolkujen ja kuntoutuksen vuosi

​Sujuvien hoitopolkujen ja kuntoutuksen vuosi

Sydänliiton tavoitteena on, että sydänsairaiden hoitopolkujen kehittäminen otetaan vakavasti, sanoo puheenjohta Paula Risikko. Hän kannustaa sotekeskuksia ottamaan Tulppa-kuntoutuksen osaksi sydänsairastuneiden hoitoa.

Julkaistu 2.4.2020
Päivitetty 14.4.2020

Sydänliiton painopisteenä on sujuvien hoitopolkujen ja kuntoutuksen varmistaminen. Tähän päädyimme liiton hallituksessa, kun saimme huolestuneita yhteydenottoja hoitojen odottelusta ja kuntoutuksen saatavuudesta.

Alkuvuodesta ilmestynyt OECD:n maaraportti kertoo saman: Suomessa sairauksien ennaltaehkäisy ja kuntoutus ovat huomattavasti heikommalla tasolla kuin useassa muussa Euroopan maassa. Myös hoitopoluissa on kehittämisen varaa.

Ennaltaehkäisyllä voitaisiin välttää useita sairauksia, vähentää kärsimystä ja säästää rahaa. Samoin huolehtimalla sydänpotilaiden hoitokokonaisuuksien ja polkujen vaikuttavuudesta ja sujuvuudesta.

Jokaiselle sydänpotilaalle tulee tarjota myös monipuolista kuntoutusta. Tällä hetkellä sydänkuntoutuksen saatavuus on heikkoa. Sen osalta Suomi oli eurooppalaisessa Euroaspire tutkimuksessa (2017) vasta sijalla 14/31. Vaikka kansainvälisesti sydänkuntoutusta suositellaan sepelvaltimotaudin jatkohoidoksi, sitä ei ole tarjolla kaikille suomalaisille sairastuneille.

Suomessa on olemassa hyvä ja toimiva sydänkuntoutusmalli. Sydänliiton kehittämä Tulppa-kuntoutus on otettavissa helposti käyttöön. Sitä käyttää kuitenkin vain osa Suomen kunnista ja vain 13 sairaanhoitopiirin alueella.

Sydänliitto kannustaa ottamaan vakavasti sydänsairaiden hoitopolkujen kehittämisen ja kannustaa sotekeskuksia ottamaan Tulppa-kuntoutuksen osaksi sydänsairastuneiden hoitoa. Aiomme varmistaa, että niin myös tapahtuu.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi