Myötämieltä marraskuuhun
Itsemyötätunto vaatii harjoittelua, toteaa Anneli Luoma-Kuikka. – Tänä vuonna olen ajatellut kokeilla marraskuun selättämistä lempeydellä ja rauhoittumisella.
Rakastan syksyn kirpeyttä ja kuulautta, värien loistoa, metsän tuoksua ja valon muuttuvia sävyjä. Mutta koskaan en ole oppinut rakastamaan marraskuuta. Valo kaikkoaa, värit tummentuvat ja tuuli piiskaa maata. Kesä on mennyt, mutta vielä ei ole tullut lunta, joka peittelee maan nukkumaan valkoisen vaipan alle. On omituinen välitila ja pysähtynyt tunnelma. Marraskuinen maisema heijastaa luopumista ja toisaalta odotusta. Itsemyötätunto on koetuksella.
Tänä vuonna olen ajatellut kokeilla marraskuun selättämistä lempeydellä ja rauhoittumisella. Harjoittelen myötätuntoista suhtautumista itseeni, puhelen itselleni kuin hyvälle ystävälle, lämmöllä ja rakkaudella. Saan olla itselleni lempeä jokaisena päivänä. Voin tehdä hyvää mieltä vahvistavia valintoja ja tekoja. Omaan tahtiini, rauhassa.
Erityisen tärkeää itsemyötätunto on haasteellisessa elämäntilanteessa. Oma tai läheisen sairastuminen voi olla yksi tällainen elämän vaikea hetki. Minulla on ollut työssäni mahdollisuus lukea kuntoutumiskursseille osallistuneiden palautteita siitä, miten kuntoutus on auttanut heitä eteenpäin. Joku kokee tärkeäksi ohjauksen ja neuvot siitä, miten elää sydänsairauden kanssa. Toinen taas kertoo kurssilta saamastaan liikuntakipinästä. Jollekin on ollut tärkeää päästä sinuksi sairautensa kanssa, hyväksyä sairauden mukanaan tuomat muutokset ja löytää elämäänsä uudestaan hyvää mieltä ja toivoa.
Kaikissa palautteissa tulee esille toisten samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien kohtaamisen merkitys. Näissä kohtaamisissa omat huolet voi jakaa toisten kanssa ja toisia voi myös auttaa kuuntelemalla. Kuntoutumisen ydintä onkin kohtaaminen ja toisten kokemusten kuuleminen. Kun saa kertoa oman kokemuksensa, oma taakka puolittuu kummasti.
Kuntoutumisessa meillä jokaisella on omat tarpeemme ja tavoitteemme. Lähdemme liikkeelle kohti muutosta niistä asioista, jotka ovat oman elämme arvojen suuntaisia ja joista sydämessämme eniten välitämme. Lue lehdestä lisää siitä, mitä Tulppa-kuntoutukselle kuuluu ja miten liikuntapelosta pääsee eteenpäin.