Hyppää sisältöön
Etusivu / Vaikuttaminen / Mitä terveyspäättäjän tulisi tietää vertaistuesta?

Sepelvaltimotautiin sairastuneista lähes puolet kokee sairastumisen vaikuttaneen mielialaansa. Heistä yli puolet on huolissaan ja pohtii erityisesti sitä, miten sairaus tulee vaikuttamaan elämään jatkossa. Tämä kävi ilmi alkuvuodesta 2025 tekemästämme kyselystä, johon vastasi noin 2500 sairastunutta. Tutkimusten mukaan samankaltaisia asioita kokeneen ihmisen empaattisuus sekä ymmärrys sairaudesta ja elämisestä sen kanssa useimmiten voimaannuttaa. Vertaistuki antaa toivoa ja työkaluja arkeen sille, joka on juuri kohdannut itselleen aivan uuden tilanteen.

Vertaistukihenkilöt ovat koulutettuja vapaaehtoistoimijoita, jotka ovat itse kokeneet sairastumisen tai ovat sairastuneet läheisiä. Vertaistukea annetaan tavallisen ihmisen tiedoin ja taidoin. Se ei korvaa ammattilaisten työtä vaan toimii sen tukena. Toiminta on kuitenkin tavoitteellista. Se mahdollistaa kuulluksi ja hyväksytyksi tulemista, antaa mahdollisuuden hankalienkin tunteiden käsittelyyn ja auttaa sairastunutta vaikuttamaan vahvemmin omaan elämäänsä ja sitoutumaan sairauden hoitoon. Aivan oleellista on toivon herääminen. Vertaistuki antaa tunteen siitä, että ei ole yksin tai erilainen; sen avulla huomaa, että muutkin ovat selviytyneet hankalistakin tilanteista.

Vertaistuelle on kasvava kysyntä sosiaali- ja terveyspalvelujen rakennemuutoksessa. Järjestön tarjoama tuki täydentää oleellisella tavalla sairastuneen hoitopolkua ja läheisen jaksamista. Hoitopolulla vertaistukitoiminta kulkee sosiaali- ja terveyspalvelujen rinnalla ja jatkaa sellaisille alueille, minne ammattilaisten tuki ei pysty ulottumaan.

On hyvä miettiä mitä tapahtuisi, jos vertaistukea ei olisi saatavilla. Kuinka paljon se esimerkiksi lisäisi asiakaskohtaamisia julkiselle sektorille? Vertaistuki on parhaimmillaan muiden palvelujen ohella ja voi vähentää huolesta, pelosta ja epätietoisuudesta johtuvaa palvelujen käyttöä. Esimerkiksi sydänsairastuneiden kohdalla tällä on suurtakin taloudellista merkitystä. Suomessa sydänlääkkeitä käyttää 1,6 miljoonaa ihmistä.

Vertaistuki tarjoaa merkittäviä voimavaroja sairastuneiden ja heidän läheistensä elämänlaatuun. Mikään vapaaehtoistoiminta ei kuitenkaan toimi itsestään. Vertaistuki on vaativaa vapaaehtoistoimintaa ja tarvitsee oman alansa ammattilaisia koordinoimaan toimintaa ja valmentamaan sekä tukemaan toimijoita. Toimijoiden tulee voida itse hyvin, jotta heidän on mahdollista tukea toisia.

Järjestöjen toimintaedellytysten viime aikoina jo toteutetut ja tulevaisuudessa vielä lisääntyvät heikennykset herättävät huolen siitä, pystymmekö tarjoamaan tukea myös tulevaisuudessa.

Lue lisää: Sydänliiton tavoitteet kunta- ja aluevaaleissa 2025

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi