Hyppää sisältöön

Sydäntyötä, jolla on merkitystä

On outoa huomata olevansa siinä iässä, että yhä enemmän muistelee asioita taaksepäin ja palauttaa mieleensä muistoja menneiltä vuosilta. Minulla on ollut mahdollisuus tehdä sydäntyötä monelta eri paikalta jo lähes 30 vuotta ja huomaan muistelevani lämmöllä monia hetkiä oman sydäntyöni varrelta.

Terhi Koivumäki
Julkaistu 25.10.2018
Päivitetty 26.2.2019
Terhi Koivumäelle sydäntyö tuli tutuksi jo lapsena isoäidin kautta.

Ihan ensimmäinen muistoni menee vielä pitemmälle kuin työurani, lapsuuteeni 1970-luvulla. Mummuni asui Tampereella Hämeenpuistossa ja poikkesimme silloin tällöin Tampereen sydänyhdistyksen silloisessa myymälässä. Mummuni halusi tukea tärkeää työtä ostamalla myymälästä monet lahjat ja kortit. Erityisen hyvin mieleeni ovat jääneet ns. nallejulisteet, joita ihailin myymälän seinillä. Jo pienestä pitäen minulle on jäänyt Sydänliitosta positiivinen mielikuva. Eli kyllä kannustavien sydänviestien viemisellä on merkitystä. Kiitos kun jaksatte kannustaa lapsia päiväkodeissa ja kouluissa positiivisten terveysviestien kautta. Joku näistä viesteistä voi jäädä lapselle mieleen pitkäksi aikaa ja vaikuttaa juuri siinä kohtaa, kun arjen valintoja tehdään.

Valmistuttuani terveydenhoitajaksi työskentelin Tampereen kaupungilla useissa eri tehtävissä ja toimipaikoissa. Asiakastyössä minulla oli Sydänliiton ohjausmateriaali lähes päivittäisessä käytössä. Opin tuntemaan työni kautta Sydänliiton asiantuntevana sydänterveysjärjestönä, jonka materiaali sopi asiakastyöhön; se oli tutkittuun tietoon perustuvaa ja asiakkaan arkeen sopivaa. Materiaali auttoi asiakasta miettimään asioita, josta puhuimme hänen oman arkensa kautta. Sydänliitto tarjoaa edelleen tätä samaa palvelua ammattilaisille: tietoa, tukea ja materiaalia oman ohjaustyön tueksi.

Terveydenhoitajan työvuosien ja kotona lasten kanssa vietettyjen vuosien jälkeen työskentelin joitakin vuosia sydänpiirissä. Näistä vuosista parhaiten mieleeni ovat jääneet kohtaamani asiakkaat, sekä ehdottomasti sydänyhdistysten ihmiset. Miten upeita tapahtumia, toimintaa ja kohtaamisia yhdistysten kautta sainkaan kokea. Uskallan väittää, että Sydänliiton sielu löytyy niiden jokaisen ihmisen työstä, jotka yhdistyksissämme toimivat. Jokainen kerhoon leivottu pulla, jokainen tapaaminen, retki tai tapahtuma ovat juuri sitä toimintaa, mistä Sydänliitto haluaa olla tunnettu. Näkyä, kuulua ja vaikuttaa.

Terveysmittaaja kohtaa ihmisen

Mieleeni on myös jäänyt monet niistä asiakkaista, joita kohtasin sydänpiirissä työskennellessäni. Osalle heistä kohtaaminen saattoi olla päivän ainoa puhekontakti, joten sydänterveyttä voidaan todellakin edistää monella tavalla. Mittaus ei ole vain mittausta. Se on parhaimmillaan hoitotyötä, jossa mittauksen ja kohtaamisen avulla tavoitetaan ihminen ja tuetaan juuri hänen tilannettaan. Olen iloinen siitä, miten monta ihmistä saa edelleen tätä apua ympäri Suomen järjestömme sydänterveyden osaajilta. Kun puhutaan matalan kynnyksen avusta ja kokonaisvaltaisesta kohtaamisesta, kohtaamiset terveyspisteissämme ovat juuri sitä.

Viimeisimmät vuodet täällä Sydänliitossa ovat ehkä parhaiten jääneet mieleen ensinnäkin aivan mahtavista työkavereista, mutta myös siitä, että meillä on mahdollisuus sydänjärjestönä vaikuttaa. Koen olevani etuoikeutettu, että olen voinut olla viemässä koko Suomeen Neuvokas perhe -kokonaisuutta, jonka avulla lapsiperheiden elintapoja edistetään vahvuuksien ja kannustamisen kautta. Olen saanut olla mukana antamassa lausuntoja siitä, millaisia ohjeita ja linjauksia Suomessa pitäisi tehdä, jotta jokaisella lapsiperheellä olisi mahdollisuus saada tukea arkeensa. Meidän yhteinen tehtävämme on huolehtia siitä, että yhä harvempi lapsi sairastuu aikuisena valtimotauteihin.

Kiitos teille kaikille, jotka näitä sydänmuistoja olette luomassa joka ikinen päivä. Haluan vielä toistaa, mitä eräs viisas sydänyhdistyksen toimija kertoi jo vuosia sitten. Minusta siihen tiivistyy sydäntyö aidoimmillaan: ”Sydäntyö on kovin yksinkertaista. Tee parhaasi, jotta ympärillä olevat ihmiset voivat hyvin ja myös, että itse voit hyvin.”

Terhi Koivumäki: Kuva Cecilia Bergström

Terhi Koivumäki kehittämispäällikkö / Neuvokas perhe +358 50 3094 499

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset