Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Sairastuminen voi tuoda kriisin parisuhteeseen

Sairastuminen voi tuoda kriisin parisuhteeseen

Parisuhdevalmentaja ja eroasiantuntija Marika Rosenborgin mukaan sairastuminen voi havahduttaa elämän rajallisuuteen. Silloin elämän arvopohja voi muuttua ja pitkäkin ihmissuhde loppua – tai vahvistua.

Cecilia Bergström
Julkaistu 24.10.2018
Päivitetty 24.6.2019
– Keskustelu auttaa ymmärtämään elämää sairastumisen jälkeen, sanoo pitkään sydänyhteisössäkin työskennellyt Marika Rosenborg. Kuva: Cecilia Bergström

– Elämän tarkoitus päivittyy kriisin keskellä. Siinä piilee kasvun mahdollisuus, sanoo Marika Rosenborg. Muutoksen keskellä on tärkeää puhua sekä kumppanille että ammattiauttajalle tai vertaistukihenkilölle. Keskustelu auttaa ymmärtämään elämää sairastumisen jälkeen.

Yhdessä eteenpäin

Joskus sairastuminen voi tuoda esiin parisuhteessa jo aiemmin piilleet ongelmat. Silloin kriisi voi olla mahdollisuus parempaan suhteeseen.

– Yksin ei laiva kuitenkaan käänny. Molempien täytyy katsoa peiliin ja muuttaa itseään sen sijaan, että yritettäisiin muuttaa toista, sanoo Rosenborg. Oman asenteen muuttaminen voi muuttaa parisuhdearkea paremmaksi, vaikka kumppani ei muuttuisikaan.

– Kummankin ydintarpeiden ymmärtäminen auttaa suhteen parantamisessa, sanoo Rosenborg. Ydintarpeita voivat olla esimerkiksi rakkauden tunnustukset sanoin tai teoin, kosketus, seksi tai kehuminen.

Toiselle tärkeä tarve parisuhteessa voi olla toiselle yhdentekevä. Silloin on tärkeää ymmärtää, miten toisen voi tehdä onnellisemmaksi.

Kumppani sairastuneen tukena

Kriisin keskellä parisuhteen osapuolet ovat vastuussa omista tunteistaan. Toisen ajatuksia ei pitäisi joutua arvailemaan, eikä odottaa toisen olevan ajatusten lukija. Sairastuneen läheisen on tärkeää pitää kiinni omasta elämästään.

– Ei saisi jättää tekemättä itselle tärkeitä asioita siksi, että kumppani on sairastunut, sanoo Rosenborg. Usein sairastuneen puoliso yrittää tukea sairastunutta tulkitsemalla etukäteen tämän tarpeita ja hyysäämällä. Rosenborgin mukaan kriisin keskellä molempien on kuitenkin tärkeää pitää huolta omasta elämästään ja välttää uhriksi heittäytymistä.

– Avoin puhuminen ja parisuhteen tilanteen päivittäminen ovat tärkeitä. On oltava realisti sen suhteen, miten kriisi vaikuttaa suhteeseen, sanoo Rosenborg.

Perusasiat kuntoon eron keskellä

Sekä sairastuneessa että hänen kumppanissaan voi kriisin yhteydessä tapahtua isoja muutoksia. Sairastuminen voi herättää miettimään omia elämänvalintoja uudelleen. Tärkeintä on ymmärtää, mikä on elämässä itselle tärkeää ja miltä arvopohjalta haluaa elää.

Joskus voi olla parempi erota. Tilanne on selkeä silloin, kun suhteessa ilmenee henkisesti tai fyysisesti väkivaltaista käytöstä. Joskus tilanne on kuitenkin monimutkaisempi, ja joudutaan pohtimaan sitä, sopiiko parisuhde edelleen omiin arvoihin ja elämän tarkoitukseen.

Erotessa on tärkeää hakea apua ammattilaiselta tai vertaistukijalta, jos tunteiden käsittely osoittautuu vaikeaksi. Myös fyysisestä terveydestään on tärkeää pitää huolta erityisen hyvin: uni, liikunta, ruoka, ystävyys ja rutiinit korostuvat.

 

Marika Rosenborgin tuore teos Sinä selviät kyllä – Erovuoden matkaopas (Otava, 2018) toimii sekä parisuhdeoppaana että erosta selviytymisen käsikirjana.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi