Sepelvaltimotaudin elintapahoito
Omilla elintavoilla voi vaikuttaa merkittävästi sepelvaltimotautiin.
Sepelvaltimotaudin elintapahoito vaatii potilaan aktiivisuutta. Yksi keskeisimmistä tekijöistä on tupakoimattomuus. Nyt viimeistään on oikea hetki lopettaa tupakointi ja kaikki nikotiinituotteet. Nikotiiniriippuvuus aiheutuu aivojen nikotiinireseptoreista, ja lopettamisen tueksi on mahdollista saada lääkehoitoa.
Liikunta on tärkeä sydänlääke. Sepelvaltimotaudin diagnoosi ei tarkoita liikunnan lopettamista, päinvastoin. Yksi poikkeus on kilpaurheilu, jonka harjoittamisesta pitää erikseen keskustella kardiologin kanssa. Liikunnan on todettu kasvattavan ”luonnon omia ohitussuonia” niille sydämen alueille, joihin verenvirtaus muuten on ateroskleroosin vuoksi heikkoa.
Ravinnolla on suuri merkitys. Ensinnäkin ruuan määrällä on väliä, jos ylipaino on ongelmana. Ravinnossa kannattaa välttää kovia rasvoja ja suosia pehmeitä. Verenpaineen hallinnassa auttaisi, jos suolaa olisi ruuassa vähän, ja käytettäisiin enemmänkin muita mausteita kuten yrttejä.
Ylipaino on valtimosairauksien vaaratekijä, ja erityisesti vyötärön ympärille kerääntynyt rasva on haitallista. Hiljalleen tapahtuva painonpudotus edesauttaa sydänterveyttä.
Sepelvaltimotaudin elintapahoito ei ole helppoa. Elintapojen muutos voi olla vaikeata. Se ei voi onnistua ilman omaa motivaatiota. Sydänkuntoutuksessa tai -valmennuksessa saa apua ja mikä tärkeintä, vertaistukea muilta saman sairauden kanssa eläviltä.
Vertaistuki auttaa myös käsittelemään sairauden herättämiä tunteita, joita voi olla monenlaisia. Tavallisia kokemuksia ovat esimerkiksi pelko (voinko saada uuden sydäninfarktin?), viha (miksi juuri minä sairastuin?) ja masennus (elämäni muuttui), mutta toisaalta myös helpotus (vihdoinkin oireilleni on löytynyt selitys ja saan oikeata hoitoa). Tunteiden käsittely on osa hoitoa ja toipumista.